English 

Geleceğin Sayısal Radyoları
STM'ye 2010 Yılı Vergi Onur Ödülü
Malezya Savunma Bakanı Yardımcısı STM Faaliyetlerini İnceledi
STM Ailesinin Yeni Üyeleri Oryantasyon Eğitiminde Buluştu
"Bilgi Paylaşımı Platformu" Şirket Bünyesinde Devam Ediyor
STM İlk 500 Bilişim Şirketi Arasında “Danışmanlık Hizmetleri “nde Birinciliği Sürdürüyor
STM, SAVTEK 2010’da
STM, 6. Dünya Demiryolları Birliği (UIC) Güvenlik Kongresi’nde.
STM’ye Kariyer.Net Tarafından Teşekkür Belgesi
STM, “SSM-TAYSAD İşbirliği Günü”ne Katıldı.


Haber Arşivi İçin Tıklayınız.
Anasayfa > Haberler
Hastane Bilgi Sistemlerinde OSGi Teknolojisi Kullanımı
 Hasta Bilgi Sistemlerinde OSGi Teknolojisi Kullanımı

31 Ekim 2009 tarihinde STM’de gerçekleştirilen “Bilgi Paylaşımı ve Teknoloji Platformu Semineri”nde Yazılım Müdürlüğünde görev yapan Mehmet GÜRSUL ve Faruk SAFİ  tarafından hazırlanan "Hastane Bilgi Sistemlerinde Java için Dinamik Modül Sistemi (OSGi) Teknolojisinin Dinamikliğinin Kullanılması" konulu bir sunum Mehmet GÜRSUL tarafından yapıldı.

Sunumda, Hastane Bilgi Sistemi gibi sürekli çalışması gereken uygulama yazılımlarının bazı gereksinimleri de beraberinde getirdiğini belirten GÜRSUL, bu gereksinimlerin başında herhangi bir alt uygulamada yapılan değişikliğin diğer uygulamaların çalışmasını durdurmadan ve etkilemeden sisteme yansıtılmasının geldiğini belirtti.

Bunun için de yapılacak değişikliklerde uygulama sunucusunun yeniden başlatılmaması, sadece değişiklik yapılan bölümün yeniden başlatılması - diğer bir deyişle sistemin dinamik olması gerektiğini -  ifade eden GÜRSUL, OSGi teknolojisinin kullanılmasının ihtiyaca cevap vereceğini belirtti.

OSGi teknolojisinin tam olarak anlaşılabilmesi için de ilk önce modülerliğin tam olarak ne olduğu ile Java’ da nelerin sorun olduğunun ve neden gerçek anlamda dinamik modül sistemi oluşturamadığının bilinmesi gerektiğini belirten GÜRSUL, bu nedenle modülerlik kavramı üzerinde durduktan sonra Java’daki sorunlara ve gerçek anlamda bir dinamik modül sisteminde hangi özelliklerin olması gerektiğine değindi. Çeşitli örneklerle Java daki modülerlik ,classpath ile ilgili sorunları açıkladı.

Javadaki sorunlar açıklandıktan sonra, OSGi 'nin , Java için dinamik bir modül sistemi olduğu ve gerçek anlamda bir modül oluşturabildiğini, ayrıca, söz konusu modüllerin çalışma zamanında birbirleriyle etkileşimde bulunabilmesi için etkin bir yöntem sunduğunu belirten GÜRSUL, OSGi’nin temel felsefesinin ise basit olduğunu ifade etti. Java’da bir çok sorunun kaynağı olan global ve düz yapıda olan “classpath” olduğu söylenerek, OSGi 'nin farklı bir yaklaşımla, her bir modülün kendi classpath’ine sahip olması ilkesini getirdiği belirtildi. Bu şekilde birçok problemin ortadan kaldırıldığı belirtilerek, paylaşılan sınıfların da OSGi da; modüller arasında nasıl paylaşılabileceğine dair açıkça belirtilen “import” ve “export” mekanizmasını oluşturarak kullanılabileceği bildirildi.

OSGi da modül yerine "bundle" teriminin kullanıldığı, bundle'ın da aslında bir JAR dosyası olduğu ve yeni bir standart tanımlanmadığını söyleyen GÜRSUL, JAR dosyasına metadata eklenerek bundle haline getirildiğini söyledi.
OSGi birliği, tarihçesi ve çıkan sürümleri hakkında da bilgi veren GÜRSUL, yaygın olarak kullanılan OSGi frameworklerinin Equinox , Knopflerfish, Apache Felix ve Concierge olduğunu ifade etti.

Sunum, OSGi ‘ye alternatif olarak gösterilen  fakat tam da alternetif olmayan Maven-Ivy, Eclipse 3.0 dan önceki eski plug-in sistemi ve JSR 277 teknolojilerinin neden OSGi’nin çözdüğü problemleri çözemediği anlatılarak tamamlandı.
 
 

 

Hızlı Erişim   
© 2008 STM A.Ş.