24.07.2025

STM, Sürü Dron Kabiliyetleriyle Harp Sahasını Yeniden Tanımlıyor

STM, yeni yayımladığı test görüntüsünde, KARGU’ların sürü dron operasyon kabiliyetini gözler önüne serdi. Zırh delici ve anti-personel harp başlıkları ile donatılan 6 farklı KARGU platformu, formasyon uçuşlarının ardından belirlenen hedeflere sürü saldırısını başarıyla tamamladı.

Türk savunma sanayiinin öncü mühendislik şirketi STM, geliştirdiği sürü zekâsı tabanlı dron sistemleriyle oyun değiştirici kabiliyetler sunmaya devam ediyor. Dünyanın en önemli savunma fuarlarından biri olan IDEF-2025 devam ederken, STM sürü dron operasyonu ile yeni bir görüntü yayımladı.

KARGU’lardan Hedeflere Sürü Saldırısı

Görüntülerde, zırh delici ve anti-personel mühimmat başlığıyla donatılan milli vurucu İHA KARGU’ların aynı anda kalkış yaptığı ve otonom şekilde intikal yaptığı görülüyor. Kendi aralarında haberleşen KARGU’lar, farklı formasyon uçuşlarının ardından, temsili bir grup personel hedefi ile bir hedef aracı tespit ediyor. KARGU’ların tespit edilen hedefe göre bölündüğü görülüyor. Anti-personel harp başlığı ile donatılan üç KARGU hedef personel grubuna, zırh delici ile donatılan üç KARGU ise, araca eş zamanlı dalış gerçekleştiriyor.

“Türkiye’yi Sürü Zekâsı Alanında Öncü Konuma Getireceğiz”

STM Genel Müdürü Özgür Güleryüz, STM’nin sürü dron kabiliyetleri konusunda uzun süredir çalışmalar yaptığını kaydederek şunları belirtti:

“Sürü dron teknolojisi, geleceğin harp sahasının dinamiklerine bugünden yanıt verebilen en kritik kabiliyetlerden biri. STM olarak, tamamen milli algoritmalar ve dağıtık mimariyle geliştirdiğimiz sürü sistemlerimizle sadece sahada değil, teknolojide de liderlik iddiamızı güçlendiriyoruz. Bu sistemler, farklı sınıftaki İHA’ların ortak akılla hareket ederek hedeflere eş zamanlı ve yüksek etkiyle müdahale edebilmesini sağlıyor. STM’nin mühendislik gücüyle şekillenen bu mimariyi hem bugünün operasyonel ihtiyaçlarına hem de geleceğin otonom sistemlerine yön verecek stratejik bir adım olarak görüyoruz. Yerli teknolojilerle, Türkiye’yi sürü zekâsı alanında da öncü ülkelerden biri haline getirmekte kararlıyız.”

Sürü Dronlar Nasıl Uçuş Yapıyor?

STM sürü sisteminde taktik İHA’lar, birbirileri arasında haberleşebiliyor, hedef önceliklendirme ve hedef paylaşımı yaparak, sürü saldırısı icra edebiliyor. STM’nin sahip olduğu özgün algoritmalar ve yazılımlar sayesinde, farklı sınıflardaki İHA’lar gerçek zamanlı olarak birbirleriyle haberleşebiliyor, hedef tespiti yapabiliyor, görev paylaşımı ve rota optimizasyonu gerçekleştirebiliyor.

STM’nin sürü zekâsı mimarisi, merkezi bir kontrol birimine bağımlı olmadan, her bir İHA’nın görev kararlarını kendi almasına imkân tanıyor. Bu dağıtık kontrol mimarisi, sistemin bir parçası arızalansa bile sürünün görevi sürdürebilmesini sağlıyor ve görev başarısını artırıyor. Sürü sistemleri, satürasyon saldırısı konsepti çerçevesinde, aynı anda çok sayıda İHA’nın koordineli biçimde hedef bölgeye yönelmesini sağlayarak, düşman savunma sistemlerinin satürasyona uğratılmasını ve etkisiz bırakılmasını hedefliyor. STM algoritmaları sayesinde sürü içindeki İHA’lar, taşıdıkları mühimmat türüne uygun hedeflerle eşleştiriliyor. Örneğin; insan veya araç hedefi ayrımı yapılarak uygun İHA tipi otomatik olarak yönlendirilebiliyor. Geliştirilen sistemlerde, sürüye gerçek zamanlı olarak yeni İHA’lar eklenip çıkarılabiliyor, görevler güncellenebiliyor ve görev bölgesi içinde sürü bölünerek farklı alt görevler icra edebiliyor.

Öne Çıkan Sürü Kabiliyetler:

  • Sürü Zekâsı Algoritmaları
  • Satürasyon Saldırısı Konsepti
  • Dağıtık Kontrol Mimarisi
  • İHA’lar Arası İletişim Altyapısı
  • Otonom Formasyon Oluşturma ve Sürdürme
  • Çarpışma Önleme Sistemi
  • Gerçek Zamanlı Hedef Tespiti ve Sınıflandırması
  • Sürü İçi Görev Paylaşımı
  • Hedef Önceliklendirme ve Görev Atama
  • CRPA Destekli Anti-jam Seyrüsefer
  • KERKES Entegrasyonu ile KKS Bağımsız Seyrüsefer
  • Sürü Bölünmesi ve Birleşmesi
  • Gerçek Zamanlı Sürüye Katılma ve Sürüden Ayrılma

STM Sürü Drone Videosunu İndirmek için Tıklayın 

Sürü İHA Basın Bülteni

Basın BülteniDOCX - 0.03 Mb

Fotoğraflar