Milli Fırkateynimiz TCG İstanbul (F-515) Denize İndi

28.01 2021

IMG 2298

Türk Donanmasının ihtiyacı kapsamında başlatılan ve T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı’nın (SSB) öncülüğünde, STM ana yükleniciliğinde inşasına devam edilen MİLGEM İ Sınıfı Fırkateyn Projesinin ilk gemisi TCG İstanbul (F-515), inşasının devam ettiği İstanbul Tersanesi Komutanlığında 23 Ocak 2021 tarihinde düzenlenen törenle denize indirildi.

T.C. Cumhurbaşkanı Sn. Recep Tayyip Erdoğan’ın teşrifleriyle düzenlenen törene, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Sn. Mustafa Şentop, T.C. Milli Savunma Bakanı Sn. Hulusi Akar, T.C. Milli Savunma Bakanlığı Genelkurmay Başkanı Orgeneral Sn. Yaşar Güler, T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Sn. Prof. Dr. İsmail Demir, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Sn. Adnan Özbal ve STM Genel Müdürü Özgür Güleryüz’ün yanı sıra pandemi nedeniyle sınırlı sayıda davetli katıldı.

Türk mühendislerince dizayn edilen ilk fırkateyn olan TCG İstanbul, MİLGEM ADA SINIFI korvetlerin 2’nci faz devamı niteliğindeki MİLGEM İ sınıfı fırkateyn projesinin de ilk gemisi. Yapısı itibarı ile ADA sınıfı korvetlerden farklı bir yere sahip olan İstanbul Fırkateyni, üzerinde taşıyacağı silah elektronik sistemlerinde, büyük oranda yerli üretim sistemlerin kullanılması nedeniyle büyük önem taşıyor. Yerlilik oranının en az yüzde 75 seviyesinde olacağı İstanbul Fırkateyni, denizaltı ve su üstü harbi, hava savunma, ileri karakol faaliyetlerinin icrası, keşif, gözetleme, hedef tespit, teşhis, tanıma ve erken ihbar özellikleriyle dikkat çekiyor. ADA sınıfına göre silah sistemlerinde yapılan donanım değişikliği ve ilaveler nedeniyle boyu 10 metre uzatılmış olan ilk milli fırkateyn, toplamda ise 113 metre. Genişliği ise 14,4 metre olan TCG İstanbul, ADA sınıfı korvetler-den, hava güdümlü mermi bulundurma ve fırlatabilme kabiliyeti ile de farklılaşıyor. Geminin inşa malzemelerinin tedariki, tasarım dokümanları ve işçilik resimlerinin hazırlanması STM’nin sorumluluğundayken; tüm silah elektronik ve ana tahrik sistemi dahil olmak üzere platform sistemlerinin tedariki, gemiye test ve entegrasyon süreçlerinin sorumlulukları ile bütünleşik lojistik destek işlemleri de STM tarafından yürütülüyor.

TCG İstanbul (F-515) için: https://www.stm.com.tr/tr/cozumlerimiz/deniz-projeleri/milgem-i-sinfi-firkateyn-projesi

İ Sınıfı Fırkateyn için: https://www.stm.com.tr/tr/cozumlerimiz/deniz-projeleri/i-sinifi-firkateyn

MİLGEM Projesi için: https://www.stm.com.tr/tr/cozumlerimiz/deniz-projeleri/milgem-projesi

Aranacak kelimeyi girin ve "enter" tuşuna basın.
Çıkmak için "ESC" tuşuna basın.