STM’nin Pakistan için İnşa Ettiği PNS MOAWIN Gemisi Türkiye’nin Yardımına Koştu

28.03 2023

Pakistan Denizde İkmal Tankeri

STM tarafından, Pakistan Donanması için inşa edilen Pakistan Denizde İkmal Tankeri PNS MOAWIN, deprem felaketinin ardından, insani yardım malzemelerini Türkiye’ye ulaştırdı.

Türkiye’de meydana gelen 6 Şubat tarihli büyük depremlerin ardından, Pakistan harekete geçti. STM tarafından, Pakistan Donanması için inşa edilen Denizde İkmal Tankeri PNS MOAWIN (A39), 11 Mart günü Pakistan ayrıldı ve 23 Mart’ta Mersin Limanı’na demirledi. İnsani yardım malzemeleri getiren PNS MOAWIN için, Mersin Limanı’nda bir tören düzenlendi. Törende aynı zamanda Pakistan’ın 23 Mart Milli Günü de kutlandı. STM’den yetkililer, gemide yapılan resmi tören programına katılarak gemide bulunan askeri makamlara ziyaret gerçekleştirdi.

STM Genel Müdürü Özgür Güleryüz, twitter üzerinden yaptığı açıklamada “Zor günümüzde yanımızda olan Pakistanlı kardeşlerimiz, ülkemiz adına yurt dışına yapmış olduğumuz en büyük tonajda askeri gemi inşa projesi, Türk mühendislerinin eseri PNS MOAWIN ile yardımlarını Türkiye’ye ulaştırdı. Pakistan halkına şükranlarımızı sunuyoruz” ifadelerini kullandı.

PNS MOAWIN Tören Mersin

 

Pakistan Denizde İkmal Tankeri 

Pakistan Denizde İkmal Tankeri (PNFT) Sözleşmesi 22 Ocak 2013 tarihinde Rawalpindi/Pakistan’da imzalandı. 

STM, PNFT projesinin ana yüklenicisi olarak gemi dizayn paketi ile gemi inşa ve donatımında kullanılacak malzeme, cihaz ve sistemleri kapsayan malzeme paketini sağlamaktan ve geminin Karaçi Tersanesi'nde inşa edilmesinen sorumlu oldu. Pakistan Deniz Kuvvetleri’nin ihtiyaç ve istekleri doğrultusunda Pakistan Deniz Kuvvetleri gemilerine katı ve sıvı kargo olarak denizde ikmal/ lojistik destek maksadıyla klaslama kuruluşu kurallarına uygun olarak tasarlanan gemi; 15.600 ton ağırlığa, yaklaşık olarak 155 metre uzunluğa ve maksimum 20 knot hıza sahip.

Türkiye’nin platform bazında yaptığı en büyük ihracat projelerinden biri olan Pakistan Denizde İkmal Gemisi, Karaçi’de düzenlenen tören ile 19 Ağustos 2016 tarihinde denize indirilmiş, donatım faaliyetlerinin ardından 31 Mart 2018 tarihinde ilk seyrini Hint Okyanusunda icra etmiş ve PNS MOAWIN adını alarak 16 Ekim 2018 tarihinde Pakistan Deniz Kuvvetlerine teslim edilmiştir.

Proje kapsamında 20’ye yakın Türk firmasının rol alması da sağlanmış oldu. Böylece Projede, Türk savunma sektörü ile gemi inşa sanayisinin özgün ürünlerinin kullanılması ve Türk firmalarının yurt dışına açılmasına da fırsat yaratılmış oldu.

PNS MOAWIN PNFT

Aranacak kelimeyi girin ve "enter" tuşuna basın.
Çıkmak için "ESC" tuşuna basın.