TCG ÜTĞM. ARİF EKMEKÇİ (A-575) Lojistik Destek Gemisi Mavi Vatan’a Açıldı

07.07 2023

TCG ARIF EKMEKCI A-575

STM’nin ana yüklenicisi olduğu, Lojistik Destek Gemisi Projesi’nin ikinci gemisi TCG ÜTĞM ARİF EKMEKÇİ (A-575) bayrak çekme töreninin ardından, Gemi Kabul Testleri için ilk seyir tecrübesine çıktı.

Türk savunma sanayiinin önde gelen firmalarından STM Savunma Teknolojileri Mühendislik Tic. A.Ş., Türk Deniz Kuvvetleri’ni modern ve milli deniz platformları ile donatmak için çalışmalarına devam ediyor.

T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) ve STM arasında 9 Şubat 2021 tarihinde imzalanan Lojistik Destek Gemisi Tedarik Sözleşmesi kapsamında, ikinci gemi TCG Ütğm. Arif Ekmekçi (A-575) için, 5 Temmuz 2023 günü bayrak çekme töreni icra edildi. Törenin ardından TCG Ütğm. Arif Ekmekçi (A-575), Gemi Kabul Testleri (Seyir) için Mavi Vatan’da ilk seyir tecrübesine çıktı. Projenin ilk gemisi TCG Yzb. Güngör Durmuş (A-574) ise STM tarafından 22 Aralık 2022 tarihinde Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na teslim edilmişti.

“Seyir Testleri Sonrası Donanma’ya Teslim Edilecek”

Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan STM Genel Müdürü Özgür Güleryüz, “Lojistik Destek Gemisi Projemizin ilk gemisi TCG YZB. GÜNGÖR DURMUŞ (A-574)'a kardeş olacak, ikinci gemi TCG ÜTĞM ARİF EKMEKÇİ (A-575)'yi de Mavi Vatan'la buluşturduk. Gemimizin seyir testlerini tamamlayıp, en kısa sürede Donanmamızın envanterine katacağız.  Projede emeği geçen çalışma arkadaşlarımı ve paydaşlarımızı tebrik ediyorum. Türk Donanmasını milli ve modern platformlarla güçlendirmeye devam edeceğiz!” ifadelerini kullandı.

Lojistik Destek Gemisi Projesi

2 adet Lojistik Destek Gemisi Projesi’nin, Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na teslim edilmesi amacıyla, SSB ve STM arasında 9 Şubat 2021 tarihinde sözleşme imzalandı.

STM ana yükleniciliğinde, Lojistik Destek Gemisi Projesi’nde faaliyetler 24 Mart 2021 tarihinde başladı. Proje çerçevesinde program yönetimi, tedarik, montaj, gemi donatım, entegrasyon, Testler ve ELD’den sorumlu ana yükleniciliği görevi STM tarafından yürütülüyor.

ADA Tersanesi’nde inşaa faliyetleri sürdürülen, Lojistik Destek Gemisi Projesi'nin ilk gemisi TCG YZB. GÜNGÖR DURMUŞ (A-574), 8 Aralık 2021 tarihinde düzenlenen törenle, Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na teslim edildi. Projenin ikinci gemisi ÜTĞM. ARİF EKMEKÇİ’nin (A-575) ise 2024 yılının ilk çeyreğinde teslim edilmesi planlanıyor.

Lojistik Destek Gemisi Projesi, Türk Deniz Kuvvetleri’nin ikmal ve lojistik kabiliyetlerini arttırmak amacıyla başlatıldı. 106,51 metre boya, 16,80 metre genişlikte olan gemiler, 82 kişilik mürettebat kapasitesine sahip. Gemilerde, 15 tonluk genel maksat helikopterinin iniş ve ikmal yapmasına olanak sağlayan bir helikopter platformu bulunuyor.

12+ deniz mili sürate ve 9500 deniz mili seyir siasına sahip olan gemilerde 2 adet 12,7 mm ASELSAN STAMP silah sistemi bulunuyor. 18 ton kaldırma kapasiteli vincin bulunduğu gemiler; 8 adet konteyner, 631 ton içme suyu, 336 ton JP-5 helikopter yakıtı ve 4.036 ton F-76 yakıtı taşıma kapasitesine sahip.

STM, “Pakistan Denizde İkmal Tankeri PNS MOAWIN”ı Karaçi’de inşa ederek, 2018 yılında Pakistan Donanması’na teslim etmişti.

 

Aranacak kelimeyi girin ve "enter" tuşuna basın.
Çıkmak için "ESC" tuşuna basın.