Türk Donanması’nın 100. Yıl Geçişine STM Damgası

31.10 2023

STM Donanma Geçişi 100. YIL

Türkiye Cumhuriyeti’nin 100'üncü yılı dolayısıyla Türk Donanması, İstanbul Boğazı'nda 100 gemi ile tarihinin en büyük resmi geçişini gerçekleştirdi. Türkiye’nin askeri denizcilikte öncü şirketi STM’nin suüstü ve denizaltı platformları bu görkemli törende yerini alarak halkı selamladı.

Askeri gemi inşaa sanayinde Türkiye’yi uluslararası arenada başarıyla temsil eden ve Mavi Vatan mücadelesinde Türk Donanması’nı modern ve milli sistemlerle donatan STM, inşa ettiği savaş gemileri ile Türk Donanması’nın en büyük resmi geçidine damga vurdu.

STM’nin ana yüklenicisi olduğu ve Haziran 2023’te mavi sularda seyir testlerine başlayan, Türkiye’nin ilk milli fırkateyni TCG İSTANBUL (F-515), 29 Ekim’de İstanbul Boğazı’nda gerçekleştirilen bu tarihi törende, Boğaz'ın her iki yakasına gelen binlerce vatandaş tarafından ilgiyle takip edildi. Deniz tecrübeleri devam eden ve İstanbul Tersanesi Komutanlığı’nda inşaa edilen milli fırkateyn TCG İSTANBUL, 2023’in son çeyreğinde Türk Deniz Kuvvetleri’ne teslim edilecek.

STM’nin ana alt yüklenici olarak görev aldığı ve özellikle yerlileştirme hamlelerine imza attığı MİLGEM Ada Sınıfı Korvetler de Boğaz’da vatandaşlarla buluştu.

Türk Deniz Kuvvetleri’nin ikmal ve lojistik kabiliyetlerini arttırmak amacıyla başlatılan ve STM tarafından 2022 yılında teslim edilen TCG YZB. GÜNGÖR DURMUŞ (A-574) da Boğaz’da izleyenler tarafından görüntülendi.

TCG İSTANBUL STM

“KaraKızlar” Boğaz’da

Denizaltı tasarım, inşa ve modernizasyon konusunda Türkiye’nin en yetkin şirketi STM’nin dahil olduğu denizaltı projeleri de resmigeçitte Boğaz’da sessiz ve derinden ilerledi.

Türkiye’nin en modern denizaltıları olacak, havadan bağımsız tahrik sistemi (AIP) ile donatılan Reis Sınıfı denizaltıların birinci gemisi TCG PİRİREİS, Boğaz’daki tarihi törende yerini aldı.

Yeni Tip Denizaltı Projesi’nde (YTDP), Reis Sınıfı denizaltıların kritik sistemlerinin, Türkiye’de üretilmesini sağlayan STM, denizaltı torpido kovanlarının yer aldığı baş kısmı "Section 50"yi yerlileştirdi ve alt yüklenici olarak bu projede görev yapıyor.

Modernizasyon projesi kapsamında, STM’nin pilot ortak olarak görev aldığı Preveze Sınıfı denizaltıların yanı sıra, STM’nin savaş yönetim sisteminde platform entegrasyon sorumlusu olduğu Gür Sınıfı denizaltılar ve STM’nin ana yüklenicisi olduğu Türkiye’nin sivildeki ilk denizaltı modernizasyon projesi Ay Sınıfı denizaltılar Boğaz’da geçişi takip edenleri büyüledi.

PİRİREİS DENİZALTI STM

Aranacak kelimeyi girin ve "enter" tuşuna basın.
Çıkmak için "ESC" tuşuna basın.