22/05/2023

Blokzincir Nedir? Uygulama Alanları Nelerdir?

Buse Taşçı
Yazar: Buse Taşçı | STM Kriptografi Uzmanı

Blogzincir

Blokzincir nedir, sorusunun yanıtı basitçe yalnızca finansal işlemleri değil, neredeyse değerli her şeyi kaydetmek için programlanabilen dağıtık veri tabanı olarak verilebilir. İşlemler kriptografik protokollerin kullanılmasıyla güvenli bir şekilde birbirine zincirlenir ve her işlemin bir öncekinin üzerine kalıcı ve değiştirilemez bir şekilde inşa edilmesini sağlar. Blokzincir, güvene dayalı olmayan sistemlerin ve tarafların, bankalar veya diğer finansal kurumlar gibi üçüncü taraf aracılara ihtiyaç duymadan işlem yapabildiği alanlar yaratma konusundaki derin potansiyeli gerçeğe dönüştürmeyi mümkün kılmaktadır.

Şimdiye kadar blokzincir teknolojisi kripto para birimleri ile ilişkilendirilmiş olsa da bunun çok ötesine uzanmaktadır. Türk savunma sanayiinin öncü firmalarından STM Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret A.Ş olarak hazırladığımız içeriğimizde sizlere, son dönemin en popüler konularından olan blokzinciri hakkında bilmeniz gereken tüm detayları aktarıyor olacağız. Gelin, blokzincir nedir, blokzincir teknolojisinin kullanım alanları ve hayatımıza etkileri nelerdir sorularının yanıtını hep birlikte inceleyelim.

Blokzincir Nedir ve Nasıl Çalışır?

Blokzincir nedir 

Temelinde internet üzerinden güvenli bilgi alışverişi için ortaya çıkan bir standart olan blokzincir teknolojisi kullanıcıların dijital varlıklar oluşturmasına, aktarmasına veya güvenli bir şekilde işlem yapmasına olanak tanır.

Blokzincir teknolojisi, özet fonksiyonları aracılığıyla işlemlerin değişmez bir kaydını oluşturur, işlem yapılan ağdaki tüm katılımcıların her işlemi doğrulaması ve herhangi bir veri değiş tokuş edilmeden, en önemlisi defterde saklanmadan önce mutabakat algoritmaları ile süreci kabul etmesi gerekir. Kullanılan kriptografik protokoller, kullanıcı kimliklerinin ve ağda gerçekleştirilen işlemlerin güvenli ve şeffaf bir şekilde doğrulanmasını sağlar.

Akıllı sözleşmeler, ilgili tüm tarafların varlıklarını coğrafi sınırlar arasında gerçek zamanlı olarak hızlı ve güvenli bir şekilde transfer etmelerini sağlar. Taraflar arası ödemeler, gelişmiş veri güvenliği, kimlik yönetimi, merkezi olmayan uygulamalar (dApps), akıllı sözleşmeler ve daha fazlası gibi çeşitli uygulamalarla son derece güvenli ağların oluşmasını sağlar.

Blokzincir nedir sorusunun yanıtını verdiğimize göre gelin bu yeni teknoloji hakkında en çok sorulan sorulara bir göz atalım:

Blokzinciri Teknolojisinin Başlıca Kullanım Alanları Nelerdir?

Blokzincir, son yıllarda katlanarak büyüyerek finanstan veri güvenliğine kadar çeşitli sektörlere uygulanmıştır.

Bu teknolojinin kendini kanıtladığı ana alanlardan biri, çevrimiçi kimlik doğrulamasıdır. Blokzincir ayrıca tedarik zinciri görünürlüğünü iyileştirmeye, denetim süreçlerinde şeffaflığı artırmaya, sınır ötesi ödemeleri hızlandırmaya ve tıbbi kayıt yönetimini kolaylaştırmaya yardımcı olabilir. İşlemleri gerçekleştirmenin daha hızlı, daha akıllı ve daha güvenli yollarını yaratarak dijital yaşamlarımızda çığır açabilecek yenilikçi bir teknolojidir.

Blokzincir Daha Güvenli ve Verimli Sistemler Oluşturmak İçin Nasıl Kullanılabilir?

Blokzincir teknolojisi 

Blokzincir teknolojisi, günümüz dijital ekonomisinde neredeyse her sektöre yenilik getirme potansiyeline sahiptir. Teknoloji çağının en önemli konularından birisi olan siber güvenlik de blokzincir denildiğinde akla gelen ilk noktalardandır. Güvenli, sabit ve şeffaf işlemlere olanak sağlayan dağıtılmış bir defter teknolojisi olması sayesinde güvenli bir şekilde depolanan verilerin sabit bir kayıt zinciri aracılığıyla farklı taraflar arasında paylaşılmasına olanak tanır. Bu teknoloji daha güvenli ve verimli sistemler oluşturmak için kullanılabilir. Örneğin kuruluşlar, en son şifreleme teknolojilerini ve akıllı sözleşmeleri kullanarak verileri ve kullanıcıların kimliğini doğrulamak için güvenli protokoller oluşturabilir.

Ayrıca, merkezi olmayan yapısı, sürece dahil olan aracılar olmadığından işlemlerin hızlı ve uygun maliyetli olmasını sağlar. Bu çığır açan teknolojiyi kullanma olanakları sonsuzdur ve daha fazla insan potansiyelini fark etmeye başladıkça genişlemeye devam edecektir. Sonuç olarak, mevcut süreçleri iyileştirme ve kullanıcılar ile sistemler arasında güvenli bağlantı sağlama konusundaki yüksek potansiyeli ile bu yeni teknoloji, önümüzdeki yıllarda finanstan sağlık hizmetlerine kadar birçok sektörde devrim yaratabilir.

Blokzincir Teknolojisinin Bazı Potansiyel Dezavantajları Nelerdir?

Blokzinciri teknolojisi muazzam bir potansiyele sahip olmakla birlikte, kullanmadan önce tartılması gereken bazı dezavantajlar da sunabilir. Blokzincirlerinde depolanan veriler kalıcı ve değiştirilmesi zor olduğundan, ortaya çıkabilecek hatalar kolayca düzeltilemez. Ayrıca, blokzinciri teknolojisi hızlı olmak için optimize edilmediğinden; blokzincirleri için gereken şifreleme ve gizlilik seviyesi nedeniyle işlem süreleri yavaş olabilir.

Ayrıca, çeşitli sektörlerde blokzincirinin uygulanması, yasal uyumluluk ve taraflar arasında güvenli iletişimin sağlanması ile ilgili karmaşık sorunlar ortaya çıkarabilir. Blokzinciri teknolojisinin bir uygulama için doğru olup olmadığını değerlendirirken bu zorlukların göz önünde bulundurulması gerekse de, bu dezavantajların göz ardı edilmesini sağlayabilecek birçok olası çözüm vardır.

Blokzinciri Teknolojisinin Gelişimi İş ve Finans Dünyasını Nasıl Etkileyecek?

 blokzincir şeması

Blokzinciri teknolojisinin yükselişi, iş ve finans dünyasında bir devrim yaratarak verimlilik ve büyüme için benzeri görülmemiş fırsatlar sunmaktadır. Güvenilir işlemlere ve veri depolamaya olanak tanıması, her geçen gün daha fazla işletmenin bu teknolojinin sunduğu avantajları keşfetmesini sağlamaktadır.

Blokzincir teknolojisinin, kullanım süreçlerini modernleştirmesi, iş akışlarını düzene sokması, şeffaflığı artırması ve maliyetleri düşürmesi işletmelerin bu yeni teknolojiyi tercih etmesinin en önemli sebeplerindendir. Bu eğilim hızlanmaya devam ettikçe, güven, hız ve doğruluk üzerine kurulu bir ekonomi için bir temel sağlayarak gelecekte işlerin nasıl yürütüleceğini yeniden şekillendirebilir. Bu yüzden blokzincir, şu an için bir teknolojiden çok daha fazlası, dünya çapında iş operasyonlarında birçok noktayı değiştirebilecek yeni bir paradigmanın temeli olarak görülmektedir.

Türkiye'de blokzincir teknolojisinin ekonomi dünyasına yansıyan önemli örnekleri de bulunmaktadır. İthalat ve ihracatta belgelerin blokzincir ağı ile kayıt altına alınarak, dış ticaret süreçlerini hızlandıracak Türk Ticaret Zinciri Ar-Ge Projesi’nin ilk fazı STM tarafından başarıyla tamamlanmıştır. Bir eşyanın ithalat/ihracat süreçlerindeki işlemlerde kullanılan belgelerin, blokzincir ağı ile (şifreli/değiştirilemez şekilde) kayıt altına alınması ve taraflar arası paylaşılması amacıyla başlatılan proje sayesinde dış ticaretteki taraflar arası güven ve belge paylaşımındaki gecikme problemleri çözülecek.

Sonuç olarak, blokzincir teknolojisi iş yapma ve işlem gerçekleştirme şeklini değiştirme potansiyeline sahip öncü niteliğinde bir araçtır. Nasıl çalıştığını ve ana kullanım alanlarının neler olduğunu anlayarak, bu teknolojinin daha güvenli ve verimli sistemler oluşturmak için nasıl kullanılabileceğini görmeye başlayabiliriz. Bu teknoloji gelişmeye devam ettikçe, hem iş hem de finans dünyasının gelecekteki görünümünü nasıl şekillendireceğini görmek ilginç olacaktır.

Bağlantıda kalalım!

Kurumsal e-bültenimize üye olarak şirketimiz hakkındaki güncel gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Formu göndermeden önce KVKK bilgilendirmesini kabul etmelisiniz.

Aranacak kelimeyi girin ve "enter" tuşuna basın.
Çıkmak için "ESC" tuşuna basın.