23/05/2023

Savunma Sanayinde Kariyer İnşa Etmek İsteyenler İçin İpuçları

STM
Yazar: STM

Asena Elif BEŞTAŞ & Gizem KÜÇÜKALIÇ

Bundan elli yıl önce bir iş başvurusu yapmanız gerekseydi, şık bir kıyafet seçimi ve elinizde diplomanızla kurum ve kuruluşların kapılarını çalmanız ve kendinizi azami seviyede ifade edebiliyor olmanız yeterli olacaktı.


Günümüzde bu süreç biraz daha çetrefilli diyebiliriz. Sınırların daha az görünür olduğu, iletişimin sonsuz olanaklarla taçlandığı, teknolojik gelişmelerin her gün takip edilemez hızda değiştiği günümüz dünyasında, kariyer yolumuzu ve sahip olduğumuz yetkinlikleri de bu dünyaya uygun hale getirmemiz gerekiyor.

Savunma Sanayinde Kariyer Nedir?

Soğuk Savaş sonrası dönemde ortaya çıkan VUCA terimi 2020 yılına kadar dünyamızı değişken, belirsiz, karmaşık ve muğlak olarak tanımlıyordu. 2020 yılı itibariyle bu tanımın yetersiz kaldığı varsayımı ve pandeminin de etkileri ile beraber hayatımıza BANI kavramı girdi. Bu kavram günümüz dünyasını kırılgan, kaygılı, doğrusal olmayan ve anlaşılamaz olarak tanımlıyor.


Kısacası dünya sürekli değişiyor, biz de bu değişim ve dönüşüme uygun olarak kişisel gelişim yolumuzu her gün güncelliyoruz. En güçlü olanın değil en hızlı uyum sağlayanın kazandığı bu şartlarda kariyer yollarımızda bize eşlik eden yetkinliklerimizi de gün be gün geliştirmemiz gerekiyor.


Maslow’un ihtiyaçlar hiyerarşisinde fizyolojik ihtiyaçlardan sonra ilk sırada yer alan insanın güvenlik ihtiyacı, bugünkü teknolojik gelişmelerin de temelini oluşturuyor. Savunma sektörü, farklı bakış açılarının merak duygusu ile birleşerek, yaratıcı bir zeka ve sürekli öğrenme ile buluşması sayesinde teknolojiye yön veriyor. Sürekli gelişen ve teknolojiye yön veren bir sektörde kariyer inşa edebilmek için hayat boyu öğrenme bakış açısı ile ilerlemek büyük öneme sahip.

Savunma Sanayinde Kariyer İçin Nelere Sahip Olmak Gerekir?

Savunma sektörü dinamik yapısı, öğrenmeye ve insana verilen değer ve bilginin sonsuz gücüne yapılan yatırım göz önünde bulundurulduğunda, zorlukları birlikte aşmak için içsel motivasyona sahip, katma değerli projelerde fayda odaklı ürünlerin geliştirilmesine katkı sunmak isteyen kişiler için mükemmel bir kariyer fırsatı sunuyor. Siber güvenlik ve bilişimden yapay zekaya, suüstü savaş gemilerinden denizaltılara, otonomiden büyük veriye uzanan farklı alanlarda hem teknik bilgi ve beceriye hem de bu bilgi ve beceriyi ürüne dönüştürüp kitlelerle buluşturacak davranışsal becerilere ihtiyaç bulunuyor.

Bilgi, beceri ve yetkinlikler aslında tümüyle ele alındığında bir işi yapmaya yetkin olma durumu olarak özetlenebilir. Hangi işi yaparsak yapalım yukarıda bahsettiğimiz tüm alanlarda, 21. Yüzyıl yetkinlikleri olarak tanımlanan; sürekli öğrenme ve gelişim, yenilikçilik, takım çalışması, zaman yönetimi, çözüm odaklılık, insan ilişkileri ve analitik düşünme kaslarımızı öğrencilik hayatımızdan başlayarak güçlendirmeye odaklanmalıyız. Yalnızca savunma sanayi sektörü için değil geleceğin kariyer sahibi iş insanları olmak için de yolumuz mutlaka bu yetkinliklere ihtiyaç duyacağımız duraklardan geçecektir. Buna ek olarak mühendislik ağırlıklı istihdamın çok yüksek olduğu savunma sanayi sektöründe teknik anlamda da tam donanımlı olmak, iş yapış biçimleri ve uzmanlık alanınızla ilgili daima güncel kalmak da oldukça önemli.

Savunma sektöründe kariyer inşa etmek isteyen öğrenciler veya kariyerinin başındaki gençler için yeni teknolojileri takip etmek, bilgiyi kullanma becerisi kazanabilmek için proje geliştirme konusunda istekli olmak, bir ekiple veya bireysel olarak yarışmalara katılmak, sektördeki tecrübeli çalışanlar ile etkileşimde bulunabilecek organizasyonlara katılmak, stajyer ve aday çalışan olma fırsatlarını takip etmek değerlendirmesi gereken fırsatlardır. Kariyerine farklı bir sektörde başlamış ancak savunma sektöründe devam etmek isteyen profesyoneller ise, bilgi birikimi ve tecrübelerini bu alana yönlendirmek için sektör dinamiklerini takip ederek son gelişmeleri izleyebilir, gelişim alanları üzerine bilgi birikimlerini artırabilir.

STM’de Kariyer İmkanları

STM, hem gençler hem de profesyonellere yönelik sürekli öğrenme ile desteklenen dinamik bir kariyer için oldukça fazla fırsata sahip. StarTeaM Stajyer ve Aday Çalışan Programı, üniversite yıllarında savunma sektörünü deneyimlemek isteyen gençler için deneyim ve gelişim dolu bir yolculuk vadediyor. Başvuru adımlarını tamamlayan ve başarılı olan adaylar ile yapılan değerlendirmelerin ardından başlayan bu yolculukta, stajyerlere deneyimli bir rehber eşlik ediyor.

Gerçek problemlere gerçek çözümler üretmek için yönlendirme ve teşvik edilme fırsatları göz önünde bulundurulduğunda StarTeaM, geleceğin yıldızlarının ışığına inanan idealist sektör profesyonellerinin gözetiminde emin adımlarla ilerlemek için oldukça iyi bir fırsat sunuyor. Başarılı stajyerler ise, stajları tamamlandığında STM’de Aday Çalışan olarak öğrencilik yıllarında savunma sektöründe yer alma imkanı yakalıyorlar.

Ayrıca Capture The Flag (CTF)’de siber dünyanın beyaz şapkalı hackerları ile bir araya gelinerek rekabetin eğlenceye dönüştüğü dolu dolu bir öğrenme fırsatı sunuluyor. Hem öğrencilerin hem de profesyonellerin katılımına açık bu yarışmada dereceye giren katılımcılar, STM’de staj veya kariyer olanaklarına da sahip oluyor.

Savunma sektörü ile ilgilenen ve yakından takip etmek isteyenler için önerilerimizi toparlayacak olursak; gençlere yönelik gerçekleştirilen faaliyetleri hem yazılı basın hem de sosyal medya üzerinden takip etmek oldukça önemli. Fiziksel olarak gerçekleştirilen etkinliklere katılımınız ve hatta çalışmalarınızı sergilemek için proje başvurularınız ile süreçlere dahil olmanız sizi sektörde bir adım öne taşıyacaktır.

Örnek vermek gerekirse, Türkiye’nin ilk ve tek havacılık, uzay ve teknoloji festivali olan Teknofest’ler bu alanla ilgilenen gençleri bir araya getirmesi, motivasyonunuzu artırması ve yüksek teknoloji projelerini yakından görme şansı sağlaması açısından kaçırılmaması gereken fırsatlar arasında. İlgi alanınıza uygun olan Savunma Sanayi şirketlerinin güncel durumlarını, ürünleri ile ilgili yenilikleri, çalışanlarına yönelik ve toplumsal faydaya katkı sağlamak amacıyla yaptıkları çalışmaları kendi internet siteleri ve sosyal medya hesapları üzerinden düzenli olarak takip etmelisiniz. Ayrıca, savunma sektöründeki son gelişmeler, iş ilanları, kariyer ipuçları için oldukça faydalı bir platform olan Vizyoner Genç’i de takipte olmanızı öneririz.

Dünyayı bilmek ve tanımak isteyen, onu daha da güzel bir yer yapmaya niyetli tüm genç arkadaşlarımız için gelecekte başarılı olmanın yolu çok yönlü ve sürekli öğrenme odaklı bir bakış açısına sahip olmaktan geçiyor. Teknolojik trendlere yön veren bir sektörde çalışarak, birlikte başarmanın hazzı ile ilklerin gururunu yaşamaya sahi, siz ne dersiniz?

Yazımızın sizler için faydalı olmasını yürekten dileriz…

 

Etiketler:

Bağlantıda kalalım!

Kurumsal e-bültenimize üye olarak şirketimiz hakkındaki güncel gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Formu göndermeden önce KVKK bilgilendirmesini kabul etmelisiniz.

Aranacak kelimeyi girin ve "enter" tuşuna basın.
Çıkmak için "ESC" tuşuna basın.