TCG UFUK “Mavi Vatan”da Göreve Başladı

14.01 2022

Ufukwebhaber

STM’nin ana yüklenicisi olduğu Test ve Eğitim Gemisi TCG UFUK (A-591), Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla düzenlenen tören ile görevine başladı.

T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) öncülüğünde, Türkiye’nin savunma sanayii ve milli teknoloji hamlesinde önemli bir rol üstlenen STM Savunma Teknolojileri ve Mühendislik A.Ş., ülkemizin denizlerdeki harekât gücüne büyük katkı sağlayacak, Test ve Eğitim Gemisi Projesi’ni başarıyla tamamladı.

T.C. Cumhurbaşkanı Sn. Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla, 14 Ocak 2022 tarihinde, TCG UFUK Hizmete Giriş Töreni gerçekleştirildi. İstanbul Tuzla’daki İstanbul Denizcilik Tersanesi’nde gerçekleştirilen törene; T.C. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, STM Genel Müdürü Özgür Güleryüz ve davetliler katıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Ufuk millî mühendislik kabiliyetleriyle inşa edildi

Cumhurbaşkanı Erdoğan törende yaptığı konuşmada, envanterde bulunan birçok deniz aracının günün şartlarına uygun şekilde son teknolojiler eklenerek modernize edildiğini belirterek şunları kaydetti:

"Geçtiğimiz yıl yine bugünlerde ambargolar sebebiyle dışardan temin edemediğimiz her bir sistemin alternatifini geliştirerek ürettiğimiz İ sınıfı fırkateynlerimizin ilki olan İstanbul'u denize indirmiştik. Bugün hizmete sunacağımız ülkemizin ilk istihbarat gemisi Ufuk da millî mühendislik kabiliyetleriyle inşa edildi. Sadece bu gemimizin inşası yüklenici firmamız STM'nin öncülüğünde ASELSAN, HAVELSAN, ANEL, İŞBİR, YALTES gibi, sektörlerinin lideri kuruluşların başını çektiği 194 yerli firmamızın katkısıyla gerçekleştirildi. Ülkemiz hâlihazırda dünyada bir savaş gemisini millî olarak tasarlayan, inşa eden ve idamesini gerçekleştirebilen 10 ülke arasında yer alıyor. Üstelik bu neticeyi yabancı muadillerinden çok daha üstün özellikler ve uygun maliyetlerle elde ettik. Bu başarıda bakanlıklarımızın ve Savunma Sanayi Başkanlığımızın yanı sıra Genelkurmayımızın, Deniz Kuvvetlerimizin, askeri ve özel tersanelerimizin, üniversitelerimizin, özel sektör firmalarımızın, KOBİ'lerimizin çok önemli payı vardır. Ülkemize bu gururu yaşattıkları için her birine ayrı ayrı teşekkür ediyorum."

Akar: UFUK ile denizlerimizdeki etkinliğimiz daha da artacak

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Türkiye’nin bulunduğu coğrafyanın şartları ve karşı karşıya kaldığı sorunların, karada, denizde, havada hatta uzayda ve siber alanda güçlü olmaya mecbur kıldığını belirtti. Bakan Akar şöyle devam etti:

"Bunun bilincinde olarak tüm bu alanlarda çalışmalarımız devam etmektedir. Bu kapsamda MİLGEM Ada Sınıfı Korvet Projesi, Türk denizcilik tarihimizin ve millî savunma sanayimizin bir dönüm noktası niteliğindedir. Proje ile kritik birçok sistemin millîleştirilmesi sağlanmış ve ülkemiz, muharip gemi tasarım ve inşa kabiliyetine sahip sayılı ülkeler arasına girmiştir. Aynı şekilde MİLGEM dizaynı esas alınarak inşa edilen ve hizmete girecek olan TCG UFUK Test ve Eğitim Gemimiz ile denizlerimizdeki etkinliğimiz daha da artacaktır.”

Demir: Ana Vatan'ın güvenliği Mavi Vatan'ın savunmasından geçer

T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, MİLGEM Projesi'nde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın gösterdiği iradeyle bugüne kadar, Ada Sınıfı 4 korveti hizmete aldıklarına işaret ederek, şunları kaydetti:

"Bu projenin 5. gemisi ülkemizin ilk milli fırkateyni olacak, 2023 yılında hizmete alacağımız İstanbul'un da inşası sürüyor. İstanbul gemimizin de ana yüklenicisi olan STM'nin sorumluluğunda inşa edilen test ve eğitim gemimiz Ufuk bugün hizmete giriyor. Ana alt yüklenicimiz İstanbul Denizcilik Tersanesi'ne, alt yükleniciler; ASELSAN, HAVELSAN, İŞBİR, ANEL, YALTES, GÜRDESAN, MEG GEMİ ve POYRAZ başta olmak üzere gemide emeği olan 194 firmamıza ve Türk Loydu'na ayrı ayrı teşekkürü bir borç bilirim. Bu gemi, 'Ana Vatan'ın güvenliği Mavi Vatan'ın savunmasından geçer' sözünü kendine şiar edinen neferlerin güç birliğine güzel bir örnektir. Ülkemize karşı uygulanan gizli-açık ambargo ve benzeri kısıtlamalar göstermektedir ki savunma sanayimizin hiçbir alanında yurt dışına bağımlı kalamayız.”

Güleryüz: UFUK, Mavi Vatan’da önemli görevler üstelenmeye hazır

Törenin açılış konuşmasını yapan STM Genel Müdürü Özgür Güleryüz, “Ana yüklenicilik görevini üstlendiğimiz bu projede, askeri gemi tasarım, inşa, elektronik sistem geliştirme, üretim ve entegrasyon konusunda ekosistemimizin kabiliyetlerini en etkin şekilde kullanarak, ülkemizin denizlerdeki gücüne katkı sunmaktan büyük gurur duyuyoruz. İlk kaynağını 2 Mayıs 2017 tarihinde attığımız, denize inişini 9 Şubat 2019 tarihinde gerçekleştirdiğimiz TCG UFUK, Mavi Vatan’da önemli görevler üstelenmeye hazırdır” dedi.

TCG UFUK’ta Yüzde 70 Yerlilik Oranı

SSB ve STM arasında 30 Aralık 2016 tarihinde imzalanan sözleşme ile Test ve Eğitim Gemisi Projesinde çalışmalar, 31 Mart 2017 tarihinde başladı. İstanbul Denizcilik Tersanesi’nde inşa işlemlerin tamamlanmasının ardından TCG UFUK, 9 Şubat 2019’daki törenle denize indirildi.

MİLGEM Ada Sınıfı Korvet tekne formu kullanılarak dizayn edilen TCG UFUK, ağır iklim ve deniz şartlarında, uluslararası sular dâhil 60 gün boyunca kesintisiz seyir yapabilecek.

Yaklaşık 194 yerli firmanın katkı verdiği TCG UFUK’un yerlilik oranı ise yüzde 70 seviyesine ulaştı. 110 kişilik personel kapasitesine sahip olan TCG UFUK Gemisi; 99,5 metre tam boya, 14,4 metre azami genişliğe, 2 bin 250 ton deplasmana ve 10 tonluk helikopter için gerekli platforma sahip.

UFUK%20Toren%20(2)

 

UFUK%20Toren%20(1)

 

UFUKToren

 

Aranacak kelimeyi girin ve "enter" tuşuna basın.
Çıkmak için "ESC" tuşuna basın.