Askeri deniz platformları üretiminde Türkiye’de ilklere imza atan STM, Türk mühendislerince tasarlanan STM500 denizaltısının üretim faaliyetine mukavim tekne test üretimi ile başlıyor.
T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) öncülüğünde, Türkiye’nin savunma sanayii hamlesinde önemli bir rol üstlenen STM Savunma Teknolojileri ve Mühendislik A.Ş., denizaltı konusunda kendisine verilen, “milli imkânlarla savaş denizaltısı dizayn edilmesi ve inşası için sanayi altyapısının geliştirilmesi” görevlerini başarı ile sürdürerek, Türkiye’nin milli denizaltı üretim serüveninde tarihi bir adım attı.
STM mühendisleri tarafından tamamen milli imkânlarla tasarlanan STM500 denizaltısının mukavim tekne test üretimine start verildi. Bu kapsamda, bir savaş denizaltısının mukavim teknesi Türkiye’de ilk defa sivil sanayide üretilmiş olacak. Dost ve kardeş ülkelerin ihtiyaçları gözetilerek dizayn edilen yerli ve milli STM500 denizaltısı son derece modern özelliklere sahip.
Demir: STM500 modern savaş sistemleri ile donatılacak
T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, STM500’ün üretiminde ilk aşamayı sosyal medya hesabından şu ifadelerle duyurdu:
“Milli denizaltı serüvenimizde tarihi adım! Türk mühendisleri tarafından tamamen milli imkanlarla tasarlanan STM500 denizaltısının üretim faaliyetine mukavim tekne test üretimi ile başlıyoruz. STM500 hem açık deniz hem de sığ sularda görev yapabilecek şekilde tasarlandı. Keşif gözetleme, özel kuvvetler harekâtı, denizaltı harbi gibi taktik ihtiyaçlara cevap verecek donanımları bünyesinde barındıracak STM500, ileri ve modern savaş sistemleri ile donatılacak.”
Güleryüz: STM500 yüksek ihracat potansiyeline sahip
STM Genel Müdürü Özgür Güleryüz de, “Türkiye’de denizaltı inşa ve modernizasyon kabiliyetine sahip ilk mühendislik şirketi olarak, tarihi bir kilometre taşına daha ulaştık. Milli mühendisliğimizin eseri, STM500 denizaltımızın mukavim tekne test üretimine başlamaktan gurur duyuyoruz. Yüksek ihracat potansiyeli taşıyan STM500 denizaltımızda, emeği geçen tüm ekip arkadaşlarımı kutluyor, Savunma Sanayii Başkanımız Prof. Dr. İsmail Demir’e desteklerin dolayı teşekkür ediyorum” değerlendirmesinde bulundu.
30 gün boyunca kesintisiz görev süresi
Türk mühendislerinin eseri küçük boyutlu milli denizaltı STM500, hem sığ sularda ve hem de açık deniz şartlarında görev yapabilecek şekilde tasarlandı. Keşif gözetleme, özel kuvvetler harekâtı, denizaltı harbi gibi, global taktik ihtiyaçlara cevap verecek donanımları bünyesinde barındıracak STM500, ileri ve modern savaş sistemleri ile donatılacak. STM500, 18 kişilik mürettebata ek olarak 8 kişilik özel kuvvetler ekibi ile 30 gün boyunca her türlü görevi icra edebilecek. Platform, 4 adet atışa hazır torpido kovanı ile toplamda 8 adet ağır torpido ve güdümlü füze atış gücüne sahip olacak.
Yurt dışında ilgi gören STM500 için görüşmeler sürüyor. Türkiye, havacılık ve uzay teknolojilerinde olduğu gibi, stratejik bir alan olan denizaltı teknolojilerinde de, STM'nin önderliği ve yerli sanayinin katılımı ile çalışmalarına devam ediyor.
STM500 Denizaltı Özellikleri
Kabiliyetler
STM500 klasik bir savaş denizaltısının tüm görevlerine ilave olarak özel kuvvetler harekâtı imkânlarına da sahiptir.
Dalış Derinliği : 250+ metre
Denizde kalış süresi : 30 gün
Ana Boyutlar
Tam Boy : 42.0 metre
Çap : 4.2 metre
Yükseklik : 8.5 metre
Tonaj
Deplasman
Satıhta : 450+ ton
Dalmış : 500+ ton
Azami Hız : 18+ knot
İntikal Hızı: 5 knot
STM500 hakkında detaylı bilgi için tıklayınız
STM500 Videosu için Tıklayınız
STM’nin Denizaltı Projeleri
STM, Türk Donanması ile dost ve kardeş ülke donanmalarının su üstü ve denizaltı platformlarının, daha etkin görevler yapması için tasarım, inşa ve modernizasyon faaliyetleri kapsamında, ihtiyaca özel özgün ve esnek mühendislik çözümleri üretiyor.
Türk Donanmasının denizaltı modernizasyon ve inşa projelerinde önemli görevler üstlenen STM, ana yüklenicisi olduğu 2 adet AY Sınıfı Denizaltının Modernizasyonunu 2015 yılında başarı ile tamamladı. Halen 4 adet Preveze Sınıfı Denizaltının modernizasyonunda pilot ortak olarak sistem tedarik ve platform entegrasyonu faaliyetlerini sürdüren STM, Türkiye’nin Milli Denizaltı Projesinin hayata geçirilmesinde önemli bir basamak olacak Havadan Bağımsız Tahrik Sistemli (Reis Sınıfı) Yeni Tip Denizaltı Projesi kapsamında da kritik görevler üstleniyor. Bu kapsamda, dünyada sayılı ülkelerin üretimini yapabildiği, denizaltı torpido kovanlarının yer aldığı baş kısmı, 2021 yılında ilk kez Türkiye’de STM koordinasyonunda üretildi.
STM, öte yandan Pakistan’ın sahip olduğu Fransız yapımı Agosta 90B Khalid Sınıfı denizaltıların modernizasyonunda 2016 yılından beri ana yüklenici olarak faaliyetlerini sürdürüyor. Agosta 90B Modernizasyon projesinde ilk denizaltıyı teslim eden STM, diğer iki denizaltının modernizasyon çalışmalarını Pakistan’da devam ettiriyor. Türkiye’de denizaltı inşa ve modernizasyon kabiliyetine sahip ilk mühendislik şirketi olan STM, bir Türk firması olarak ilk kez bu proje ile yabancı bir ülkenin denizaltı modernizasyonunda ana yüklenici olarak imzasını da atmış oldu.
STM Hakkında
Savunma sanayiine mühendislik, teknoloji ve danışmanlık alanlarında 30 yıldır hizmet veren STM, bugün sahip olduğu temel kabiliyet ve teknolojilerini askeri deniz platformlarından taktik mini İHA sistemlerine, uydu çalışmalarından siber güvenliğe, büyük veri analitiğinden yapay zekâ uygulamalarına varan stratejik alanlarda kullanarak Türkiye'nin ve dost ülkelerin ihtiyacı olan kritik alanlarda çalışmalar yürütmektedir.