Hayat Kurtaran “Duvar Arkası Radar”ın Kullanımı Yaygınlaşıyor

25.04 2024

DAR Erzincan

STM tarafından milli imkanlarla geliştiren ve 6 Şubat Depremlerinde 50’den fazla vatandaşın enkaz altından sağ olarak çıkarılmasını sağlayan, “STM Duvar Arkası Radar (DAR)”, Denizli Büyükşehir İtfaiyesi’nin ardından, Erzincan’da da göreve başladı.

Türk savunma sanayiinde, ileri teknolojiler ve milli çözümlere imza atan STM Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret A.Ş., savunma alanında geliştirdiği sistemleri sivil alana taşımaya devam ediyor.

STM, askeri ve sivil kullanım amacıyla geliştirdiği, STM Duvar Arkası Radar (DAR) sistemini güncellenen konfigürasyonu ile Erzincan İl Özel İdaresi’nin envanterine kazandırdı. DAR’ın kullanım eğitimleri STM tarafından, Erzincan İl Özel İdaresi’nde görevli personellere verildi ve Enkaz Altında Canlı Tespit Radarı olarak görevine başladı. Böylece, DAR’ın ikinci sivil kullanım adresi Erzincan oldu. Erzincan İl Özel İdaresi’ne bağlı sivil savunma ekipleri, DAR’ı arama kurtarma çalışmalarında aktif şekilde kullanacak. Sistem geçtiğimiz aylarda da Denizli İtfaiye Teşkilatı’nın envanterine girmişti.

STM Genel Müdürü Özgür Güleryüz, “Güvenlik güçlerimizin özel operasyonlarda, bina içindeki canlı hedefleri tespit etmesi için geliştirdiğimiz güvenlik güçlerimizin envanterine kattığımız milli teknolojimiz Duvar Arkası Radar, geçen yıl yaşadığımız depremde 50’den fazla vatandaşımızın enkaz altında konumunu tespit ederek, kurtarılmasını sağladı. Bugün geldiğimiz noktada, Denizli İtfaiye Teşkilatı’nın ardından, deprem kuşağında yer alan Erzincan’ın da envanterine DAR’ı kazandırdık.  Erzincan İl Özel İdaresi, deprem, çığ veya yangın gibi afetlerde, arama kurtarma çalışmalarında DAR’dan faydalanabilecek” ifadelerini kullandı.

STM%20DAR%20Hatay%20Arama%20Kurtarma%20(1) Min

Depremde 50'den Fazla Can Kurtardı

DAR, Ultra Geniş Bant (UGB) sinyaller vasıtasıyla, görsel erişim imkanının olmadığı, kapalı mekânlarda bulunan sabit ve hareketli hedef unsurlara ait konum bilgilerini iki boyutlu olarak elde etmek için kullanılıyor. Rehine kurtarma, terörle mücadele ve iç güvenlik operasyonları gibi askeri senaryolarda görev yapabilen DAR; deprem, çığ, yangın gibi çeşitli afetler sonrasında arama kurtarma faaliyetleri, insan ticareti ve göçmen kaçakçılığı ile mücadele gibi sivil amaçlar için de aktif görev yapabiliyor.

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat Depremlerinde, arama ve kurtarma görevlerinde aktif olarak kullanılan DAR, 50’den fazla kişinin enkaz altındaki konumunu tespit ederek, sağ kurtarılmasını sağladı. Sistem, enkaz altında bulunan canlının nefes hareketlerinden, nefes alıp vermesinden, el kol hareketlerinden, mikro-makro hareketlerden yerini tespit edebiliyor. 6,5 kg ağırlığında olan DAR, yaydığı RF sinyalleri ile duvarın/engelin arkasında, 22 metre derinlikte bir canlının olup olmadığını, cihaz üzerine anlık aktarıyor ve canlının kaç metre derinlikte ve hangi noktada olduğunu tespit edebiliyor. Tek kişi tarafından elde kullanılabilecek şekilde tasarlanan milli sistem, tripod ve benzeri araçlar yardımıyla hedef bölgeye yerleştirilerek tablet ile uzaktan kumanda edilebilme özelliğine de sahip. DAR, sahip olduğu batarya teknolojisi ile 4 saatten fazla kesintisiz şekilde görev yapabiliyor.

Aranacak kelimeyi girin ve "enter" tuşuna basın.
Çıkmak için "ESC" tuşuna basın.