İlk Milli Fırkateyn TCG İSTANBUL’da, MİDLAS’ın İlk Atışı Başarıyla Gerçekleşti

12.03 2024

MİDLAS-STM-ROKETSAN

STM ana yükleniciliğinde inşa edilen, Türkiye’nin ilk milli fırkateyni TCG İSTANBUL (F-515)’da, Türkiye’nin ilk milli Dikey Atım Lançer Sistemi (MİDLAS) başarıyla test edildi.

T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nın ihtiyacını karşılamak amacıyla başlatılan ve Roketsan ana yükleniciliğinde yürütülen MİLGEM 5'inci, 6'ncı, 7'nci ve 8'inci Gemiler Dikey Atım Sistemi Tedariki Projesi kapsamında kritik bir kilometre taşı geride kaldı. Deniz kabul testlerini tamamlayan Milli Dikey Atım Lançer Sistemi (MİDLAS) ilk kez TCG İstanbul fırkateyninden, HİSAR-D RF füzesini başarıyla ateşledi. Bu testle birlikte Türkiye'de ilk defa milli bir hava savunma füzesi, milli lançer kullanılarak bir deniz platformundan ateşlenmiş oldu. Gerçekleşen atışlı testlerde önemli bir diğer başarı da TCG İstanbul'da bulunan milli savaş yönetim sistemi ADVENT başta olmak üzere diğer tüm gemi radar/sensör ve atış kontrol sistemlerinin entegre bir şekilde kullanılarak HİSAR-D RF füzesinin fırlatılması oldu.

Gerçekleşen atış faaliyetine, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Ercüment Tatlıoğlu, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkan Yardımcıları Hüseyin Avşar ve Gökhan Uçar, Roketsan Genel Müdürü Murat İkinci, Aselsan Genel Müdürü Ahmet Akyol, Havelsan Genel Müdürü Mehmet Akif Nacar ve STM Genel Müdürü Özgür Güleryüz katıldı.

M%C4%B1dlas 2

Prof. Dr. Haluk Görgün, yaptığı açıklamada, “Bu kritik başarıda görev alan Deniz Kuvvetleri Komutanlığımız personeli başta olmak üzere, Roketsan, Aselsan, Havelsan ve STM firmalarımızı yürekten tebrik ederim. Savaş gemilerimizden 'dikey atım yeteneği' ve bu sayede donanmamızın kazandığı 'milli hava savunma şemsiyesi' ülkemize hayırlı olsun" dedi. 

STM Genel Müdürü Özgür Güleryüz, twitter hesabından yaptığı paylaşımda, gelişmenin Türk Donanması ve Türk Savunma Sanayiine hayırlı olmasını dileyerek, "Savunma Sanayii Başkanlığımız öncülüğünde, STM ana yükleniciliğinde, Donanmamıza kazandırdığımız, Türkiye'nin en yüksek yerlilik oranına sahip savaş gemisi #TCGİSTANBUL fırkateynimiz, sahip olduğu silah, elektronik harp ve sensör sistemleri ile #MaviVatan savunmasında çarpan etkisi yaratacak. Türkiye'nin denizlerdeki mühendislik gücü olarak, Bahriyemizi ileri teknolojiye sahip öncü savaş platformları ile donatmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı. 

Türkiye’nin En Yüksek Yerlilik Oranına Sahip Savaş Gemisi: TCG İSTANBUL

Türkiye’nin denizlerdeki mühendislik gücü STM Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret A.Ş.’nin ana yüklenicisi olduğu Türkiye’nin ilk milli fırkateyni TCG İSTANBUL (F-515) 19 Ocak’ta düzenlenen "Mavi Vatana Güç: Yeni Deniz Platformları Teslimat Töreni" ile, Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın envanterine girdi.

Türk mühendisleri tarafından dizayn edilen ilk Türk fırkateyni olma özelliğini taşıyan TCG İSTANBUL (F-515), yapısı itibarıyla ADA sınıfı korvetlerden farklı bir yere sahip. TCG İSTANBUL (F-515) ve diğer İ sınıfı fırkateynlerin Ada sınıfı korvetlerden farkı ise hava güdümlü mermi bulundurma ve fırlatabilme kabiliyetine sahip olmaları.

TCG%20%C4%B0STANBUL%20(2)

Denizaltı ve su üstü harbi, hava savunma, ileri karakol faaliyetlerinin icrası, keşif, gözetleme, hedef tespit, teşhis, tanıma ve erken ihbar görevleri için geliştirilen milli fırkateynin boyu 113 metre, genişliği ise 14,4 metre. İstanbul Tersanesi Komutanlığı’nda inşa edilen TCG İSTANBUL; Roketsan tarafından geliştirilen ATMACA Seyir Füzesi, MİDLAS Dikey Atım Lançer Sistemi ile ASELSAN tarafından geliştirilen Gökdeniz Yakın Hava Savunma Sistemi, Cenk-S AESA Radarı, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı öncülüğünde HAVELSAN tarafından geliştirilen ADVENT Savaş Yönetim Sistemi gibi ileri ve milli çözümlere sahip. Proje kapsamında, 150’den fazla sistem için 80 civarı alt yüklenici firma ile güç birliği yapılırken, toplamda 220 farklı firmanın katkısı bulunuyor.

İ Sınıfında 8 gemi İnşa Edilecek

Türkiye’nin ilk milli fırkateyni TCG İSTANBUL’a kardeş olacak MİLGEM 6-7-8’inci gemiler için de çalışmalar 2023 yılında STM-TAİS İş Ortaklığında başladı. Milli fırkateynlerin (TCG İZMİR, TCG İÇEL ve TCG İZMİT) 36 ay içinde inşa edilerek Türk Donanmasının hizmetine girmesi hedefleniyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında, 3 Ocak 2024 tarihinde yapılan Savunma Sanayii İcra Kurulu (SSİK) Toplantısı’nda, MİLGEM İ Sınıfı Fırkateynler 9-10-11-12. Gemilerin inşasına yönelik karar alınmış ve proje kapsamında inşa edilecek İ Sınıfı Fırkateyn sayısı 8’e çıktı. 

 

Aranacak kelimeyi girin ve "enter" tuşuna basın.
Çıkmak için "ESC" tuşuna basın.