STM'nin Mühendisleri Türk Savunmasına Güç Veriyor

06.12 2022

Türk savunma sanayiinin öncü firmalarından STM Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Tic. A.Ş.’nin askeri denizcilik, insansız hava araçları (İHA) ve bilişim alanında çalışan mühendisleri, 5 Aralık Dünya Mühendisler Günü’nde, ülke savunmasında imza attıkları ilkleri, başarıları ve çalışmaları anlattı.

 

Türkiye’nin “tam bağımsız savunma sanayii” hedefleri doğrultusunda, T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) öncülüğünde çalışmalarını aralıksız sürdüren STM Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Tic. A.Ş., Türkiye’nin ilk milli fırkateyni TCG İSTANBUL, paydaşı olduğu MİLGEM Ada Sınıfı Korvet, Lojistik Destek Gemisi, denizaltı tasarım, dizayn ve modernizasyon gibi askeri denizcilik alanında gerçekleştirdiği projeleri ile biliniyor. Bu projelerin yanı sıra mini vurucu İHA KARGU, milli gözcü İHA TOGAN, mühimmat bırakan İHA BOYGA ve sabit kanatlı kamikaze İHA ALPAGU gibi insansız hava araçları projeleriyle birlikte; siber güvenlik ve bilişim alanındaki önemli projelerde imzası olan STM’nin mühendisleri, 5 Aralık Dünya Mühendisler Günü’nde, yürüttükleri mühendislik faaliyetlerini DHA’ya anlattı.

MİLLİ GEMİLERDE KADIN MÜHENDİSLERİN İMZASI VAR

STM’nin Deniz Projeleri Direktörlüğü’nde Savaş Sistemleri Entegrasyon Grup Lideri olarak görev yapan Mediha Sönmez Tanrıbakan yaklaşık 18 yıldır savunma sanayiinde çalıştığını belirtti. Yurt içi yerli ve milli, yurt dışı ihracat projelerinin farklı aşamalarında görev yaptığını kaydeden Tanrıbakan, bu yıl Mavi Vatan’da görevine başlayan Test ve Eğitim Gemisi TCG UFUK, Türkiye’nin ilk milli korvet projesi MİLGEM ADA sınıfı Korvetler, Cumhuriyetin 100. Yılında Türk Donanması’na teslim edilecek Türkiye’nin ilk milli fırkateyn projesi (İstif Sınıfı) TCG İSTANBUL ve Denizde İkmal Tankeri gibi birçok projenin farklı bölümlerinde görev aldığını söyledi. Bir geminin tasarımından teslim edilme sürecine kadar masada ve sahada aktif olarak çalıştıklarını belirten Tanrıbakan, Savaş Sistemleri Mühendisleri olarak yaptıkları işin, dizayn, entegrasyon ve test olmak üzere üç ana başlıkta toplanabileceğini ifade etti.

 

STM_Mediha Sönmez Tanrıbakan

 

‘ÜLKEMİN BAŞARASININ BİR PARÇASI OLMAK GURUR VERİCİ’

Türkiye’nin son yıllarda savunma sanayii alanında önemli başarılara imza attığını ve bunun bir parçası olmaktan dolayı gururlu olduğunu söyleyen Tanrıbakan, “Bir mühendis olarak başından sonuna kadar her türlü aşamasında çalıştığınız bir projeyi teslim etmek mühendis olarak çok büyük gurur verici bir şey. Bence mühendisliğin en güzel karşılığını aldığınız aşamadır. Ülkemizin savunma sanayii alanında gerçekleştirdiği atılımda biz Türk mühendisler de deniz projelerinde birçok başarıya imza attık. Yıllar içerisinde yurtdışı bağımlılığımızı büyük ölçüde azaltarak dünyada artık bu alanda parmakla gösterilen bir ülke haline geldik. Böyle bir başarının içinde olmak ayrıca gurur verici. Biz, her yaptığımız projede çıtayı daha üste koymak için azami gayreti gösteriyoruz” dedi.

MİLLİ VURUCU ve GÖZCÜ İHA’LARIN TASARIMINI YAPIYOR

STM’nin Otonom Sistemler Müdürlüğü’nde, taktik mini İHA sistemlerinin geliştirilmesinde çalışan Endüstriyel Tasarım Mühendisi İrem Güldemet; burada insansız silahlı ve silahsız hava araçları projelerinde görev yaptığını belirterek, “Vurucu İHA Kargu, gözcü İHA Togan, mühimmat bırakan İHA Boyga, sabit kanatlı kamikaze İHA Alpagu gibi projeleri geliştiriyoruz. Hizmet etmekten onur duyduğum savunma sanayii alanında, bir Endüstriyel Tasarım Mühendisi olarak ürün gelişimine destek olmaktayım. ‘Vurucu ve gözcü İHA sistemleri, Türk Silahlı Kuvvetleri’nde (TSK) yur tiçi ve yurt dışı operasyonlarda etkin şekilde kullanılıyor’ gibi haberler bizim motivasyon kaynağımızdır” dedi.

ASKER ÇOCUĞU OLMASI SAVUNMA SANAYİİNİ SEÇMESİNDE ETKİLİ OLDU

Kendisinin bir asker çocuğu olduğunu ve savunma sanayiinde çalışmayı seçmesinde bunun da etkili olduğunu söyleyen Güldemet,  “Ben bir asker çocuğuyum. Evde de milli değerlerle büyüdüm. ‘Ülkeme nasıl hizmet ederim?’ sorusunu burası imkan olarak bana sundu. Bir gün babamla haberleri izlerken, haberde gördüğümüz Kargu İHA’nın bizim ürünümüz olduğunu görünce ‘Sizler mi yaptınız bunu?’ diye sordu. Ben de gururla ‘Evet’ dedim. Bu bana sağlam bir motivasyon kaynağı olmuş oldu. Üst düzey komutanlarımızdan birinin, yaptığımız ürünün tasarımı konusunda selamlarını iletmiş olması da ciddi bir motivasyondu” diye konuştu.

 

STM Otonom Sistemler İrem Güldemet

 

VERİLERİ, ATAKLARA KARŞI KORUYOR

STM’nin veri merkezleri projelerinde Ağ ve Ağ Güvenliği Uzmanı olarak görev yapan Hüseyin Kıribrahim ise verinin günümüzde kritik öneme sahip olduğuna dikkat çekti. Yaklaşık 8 yıldır bu alanda çalıştığını bildiren Kıribrahim, “Genel olarak kamu kuruluşlarında, veri merkezlerinde ağ ve ağ güvenliği ekipmanlarının tasarım ve dizaynı ve kamu kuruluşlarının güvenliğini sağlamak açısından oluşabilecek siber ataklar ve afetlere karşı veri merkezlerinin güvenliğinin sağlanabilmesi için çalışmalar yürütmekteyiz” ifadelerini kullandı.

Bir veri merkezinin farklı sebeplerle kesintiye uğrayabileceğinden bahseden Kıribrahim, “Bir veri merkezi elektrik nedeniyle de kesintiye uğrayabilir, bir deprem nedeniyle de kesintiye uğrayabilir, aynı zamanda kötü niyetli kişilerin saldırılarıyla da kesintiye uğrayabilir. Biz bu kesintileri bertaraf etmek, en aza indirgeyebilmek, veri merkezilerinin iş sürekliğinin sağlanabilmesi açısından bir nevi yedeğini ya da veri merkezlerine eş çalışan veri merkezleri dizaynı yapıyoruz” dedi

 

STM_Hüseyin Kıribrahim

 

‘VERİ MERKEZLERİ KRİTİK ÖNEM TAŞIYOR’

Veri merkezlerinde yaşanacak kesintilerin insanların hizmet almasına engel olabileceği için veri merkezlerinin kritik öneme sahip olduğundan bahseden Kıribrahim, “Biliyorsunuz birçok kamu kuruluşu aslında internet üzerinden vatandaşa hizmet vermektedir. Bu hizmetlerin kesintisiz olarak sağlanabilmesi, vatandaşın isteği hizmete anında ulaşabilmesi için veri merkezleri kritik önem taşımaktadır. Bir hizmet sırasında yaşanacak kesintiler vatandaşın çeşitli hizmetleri alamamalarına sebep olabilmektedir. Bu açıdan biz, veri merkezleri projelerinde; mevcut veri merkezlerinin modernizasyonu, oluşacak atakların oluşturabileceği sorunları engelleyebilmek için çalışmalar yapıyoruz. Aynı zamanda, mevcut veri merkezlerinin herhangi bir kesinti durumunda iş sürekliğinin sağlanabilmesi açısından da mevcut veri merkezlerine paralel yeni merkezlerin tasarım ve dizaynını da yapmaktayız” diye konuştu.

Verinin günümüzde hızla artmakta olduğunu ve dolayısıyla öneminin de bu çerçevede arttığını söyleyen Kıribrahim, “STM olarak verinin önemine binaen veri merkezi projelerini kamuda daha aktif olarak takip edilebilmesi açısından çalışmalar yapmaktayız. Şu anda kamuda yürütülmekte olan ve ülkemizin şu an aktif olarak yürütülen en büyük veri merkezi projesinde çalışmaktayım. Bu projenin var olması STM’ye gelmem açısından önemliydi” ifadelerini kullandı.

Aranacak kelimeyi girin ve "enter" tuşuna basın.
Çıkmak için "ESC" tuşuna basın.