TEKNOFEST Kuşağından STM'nin Milli Teknolojilerine Yoğun İlgi

03.05 2023

TEKNOFEST STM1

Türk savunma sanayiinin öncü firması STM, milli teknolojileri ve etkinlikleri ile TEKNOFEST 2023’te gençlerle bir araya geldi

Türkiye’nin Milli Teknoloji Hamlesi’ne güç veren STM Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret AŞ., gençlere yönelik proje ve yarışmalar ile savunma sanayiinin geleceğine katkı sunmaya devam ediyor. STM, 27 Nisan-1 Mayıs tarihleri arasında İstanbul'da Atatürk Havalimanı'nda düzenlenen, dünyanın en büyük havacılık, uzay ve teknoloji festivali TEKNOFEST’te yerini aldı

Dünyanın En hızlı 32 Drone Pilotu İstanbul’da Yarıştı

Dünyanın en iyi drone yarışı olan World Drone Cup’ın (WDC) yürütücülüğünü üstlenen STM, dünyanın en iyi drone yarışçılarını TEKNOFEST 2023’te buluşturdu. WDC’de pilotlar özel olarak hazırlanan zorlu parkurlarda, tasarım ve montajlarını kendilerinin yaptığı dronelerle mücadele etti. 28 farklı ülkeden 32 yarışmacının mücadele ettiği yarışmada, birinciliği Fransa’dan Killian Rousseau, ikinciliği ABD’den Evan Turner üçüncülüğü ise İsveç’ten David Modig kazandı. 

Nefes kesen mücadelenin ardından, şampiyonlara hediyelerini T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir ve STM Genel Müdürü Özgür Güleryüz verdi. Drone pilotlarını tebrik eden Demir ve Güleryüz, saatte 260 km hıza ulaşabilen dronları deneyimlemek için pilot koltuklarına geçti. Demir ve Güleryüz, şampiyon olan Rousseau’nun uçuşunu FPV drone gözlüğünden takip etti.

Türkiye'nin Drone Şampiyonları Belli Oldu 

Türkiye içindeki şampiyonları belirleyen ve gelecek yıl WDC’de Türkiye’yi temsil edecek yarışmacılar ise, 30 Nisan-1 Mayıs tarihleri arasında Teknofest Drone Şampiyonasında (TDŞ) belli oldu. Türkiye’nin en hızlı drone pilotları ödüllerini, Baykar Teknoloji Lideri ve TEKNOFEST Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar’ın elinden aldı. TDŞ'de bu yıl birinciliği Nazım Tüzün, ikinciliği Burak Mercimek, üçüncülüğü ise Atakan Mercimek kazandı. 

Milli Gemiler ve Mini İHA'lar Gençlerle Buluştu 

STM, TEKNOFEST 2023’te milli mühendislik gücüyle geliştirdiği teknolojilerini gençlerle buluşturdu. Türkiye'nin ilk milli fırkateyni olan MİLGEM’in 5. Gemisi TCG İSTANBUL, Türkiye’nin küçük boyutlu ilk milli denizaltısı STM500 ve Denizde İkmal Tankerinin maketleri STM standında yerini aldı.

Taktik mini iha üretiminde öncü çalışmalar yürüten STM, Türkiye’nin ilk mini vurucu İHA’sı KARGU, Türkiye’nin ilk sabit kanatlı mini vurucu İHA’sı ALPAGU ve milli gözcü İHA TOGAN’ı da sergiledi. Deprem bölgesindeki arama kurtarma çalışmalarında etkin rol üstlenerek, 50’den fazla insanın enkazdan sağ kurtulmasını sağlayan, milli teknoloji STM Duvar Arkası Radar (DAR) da Teknofest’te tanıtıldı.  

Dronu Yakala Etkinliği ve Hayalindeki Gemiyi Çiz Etkinliği 

TEKNOFEST boyunca STM standında gençlere ve çocuklara yönelik birçok etkinlik düzenlendi. Festivale katılanlar, STM standında yer alacak “Hafıza Oyunu” ile gemi ve droneları bulmaya çalıştı ve dereceye girenler sürpriz hediyeler kazandı. STM, festivale katılamayacak olanlar için de İnstagram’da AR flitre ile bir yarışma düzenledi. “Dronu Yakala Yarışması” ile TEKNOFEST heyecanı dijitale taşınmış oldu. STM standında minikler hayallerindeki gemi, denizaltı, uçak ve İHA’ları kağıda dökerek yeteneklerini sergiledi.

Aranacak kelimeyi girin ve "enter" tuşuna basın.
Çıkmak için "ESC" tuşuna basın.