STM DAR ile Depremde 50'yi Aşkın Can Kurtardı

14.02 2023

STM%20DAR%20Hatay%20Arama%20Kurtarma%20(1) Min

 

STM’nin milli imkanlarla geliştirdiği Duvar Arkası Radar (DAR) cihazı, deprem bölgesindeki arama kurtarma çalışmalarında etkin rol üstlendi ve 50’den fazla insanın enkazdan sağ kurtulmasını sağladı.

Türk savunma sanayiinin önde gelen firmalarından STM Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret A.Ş., Akdeniz, Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgelerinde 10 ili etkileyen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin ardından harekete geçerek, hem milli teknolojileriyle hem de insan gücüyle deprem bölgesinde aktif rol oynadı.

STM tarafından milli imkanlarla geliştirilen Duvar Arkası Radar (DAR), depremin en fazla etkilediği illerden Hatay'daki enkazlarda onlarca can kurtarmaya yardımcı oldu. STM’den iki uzman ekip DAR cihazları ile birlikte Hatay’da arama kurtarma faaliyetlerine katıldı. DAR, enkaz altında canlının olup olmadığını tespit ederek, kişilerin göçük altındaki konumunu arama kurtarma ekiplerine bildirdi. Böylece içlerinde bebek, çocuk ve kadınların da yer aldığı 50’yi aşkın kişi kurtarıldı.

STM lider teknikerlerden Yusuf Hayırlı, yön ve metraj tavsiyesinde bulunarak arama kurtarma ekiplerine kolaylık sağlamaya çalıştıklarını dile getirdi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu sayede savunma teknoloji ve mühendisliğinin gelişmesinin ülkemiz için ne kadar önemli olduğunu bu deprem bölgesinde de görmüş olduk. Duvar arkasında bulunan canlının nefes hareketlerinden, nefes alıp vermesinden, el kol hareketlerinden yerinin tespit edilmesi konusunda yardımcı oluyoruz. Bir canlıya ulaştığımız zaman 'üç metre ileride, iki metre sağda' şeklinde yaklaşık olarak tavsiyelerde bulunuyoruz. Ekipler de dinleme yaparak eğer konuşuyorsa o tarafa doğru yöneliyor. Koordineli bir şekilde kurtarma ekipleriyle beraber çalışmaya devam ediyoruz. 7 aylık bir bebeğin enkazdan çıkışına şahit olduk. Bu mutluluk tarif edilemez."

STM%20DAR%20Hatay%20Arama%20Kurtarma%20(4) Min

 

 

Taktik mini İHA Sistemleri Afet Bölgelerinde Uçtu

STM’nin termal kameralı taktik mini İHA sistemleri, uçuş mühendisleri ve teknisyenleri eşliğinde arama kurtarma çalışmaları için afet bölgelerinde görev aldı. İHA’lar yaptığı uçuşlarla, yıkılan, ağır hasar alan ve sağlam binaların tespitini yaparak, arama kurtarma merkezlerine görüntüleri aktardı.

KARGU%20U%C3%A7u%C5%9F%20Hatay%20(1)

Bilgisayarlı Görü ve Yapay Zeka Mühendisleri Görev Başında

STM’den 14 mühendis, görüntü işleme çalışmaları yaparak arama kurtarma faaliyetlerine destek vermiştir. Deprem öncesi görüntüler ve deprem sonrası görüntüler, bilgisayarlı görü teknikleri ve algoritmaları ile karşılaştırılarak binaların hasar seviyeleri tespit edilerek raporlandı.

Siber Suçlarla Mücadeleye Destek

Deprem sonrasında ihtiyaç sahiplerine bağış amaçlı faaliyetleri suiistimal etmeye yönelik hazırlanmış web sitelerini tespit eden STM Siber Güvenlik uzmanları, elde ettiği bulguları Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi’ne raporladı.

STM Arama Kurtarma Ekipleri Bölgeye Sevk Edildi

Mühendislik ve teknolojinin yanı sıra STM çalışanlarından oluşan üç ayrı arama kurtarma ekibi deprem bölgelerine gönüllü olarak gönderildi. Arama kurtarma personelleri Malatya, Hatay ve Kahramanmaraş’ta arama kurtarma çalışmalarına aktif bir şekilde katıldı.

Bölgede AFAD Arama Kurtarma Ekiplerine destek veren STM çalışanlarının yanı sıra; lojistik, barınma ve beslenme ihtiyaçlarına yönelik faaliyetlerde de STM personelleri faaliyet gösterdi. Kahramanmaraş’ta barınma ve beslenme ihtiyaçlarına yönelik çadır, sahra mutfağı kuran STM, Pazarcık’ta da 300 kişilik bir çadır kentin lojistik-koordinasyon ve sahra mutfağı görevlerini yerine getirdi.

STM%20Malatya%20Arama%20Kurtarma%20Ekibi%20(1)

Yardım Tırları Deprem Bölgesinde

Diğer yandan STM’de başlatılan yardım kampanyası sonucu, iki tır dolusu yardım malzemesi deprem bölgelerine intikal etti ve dağıtımı gerçekleştirildi. Bunların yanı sıra, deprem bölgesine 100 adet jenaratör, 43.200 adet konserve gıda, 3.600 adet battaniye, 700 adet powerbank, 5.500 adet kışlık kıyafet, 4.800 adet bebek bezi gönderildi. STM tarafından AFAD’a nakdi yardımda bulunulurken, Türk Kızılay’a kan bağışları yapıldı.

STM DEPREM YARDIM TIRI

 

Deprem Yardım STM

STM Deprem Yardım

 

Aranacak kelimeyi girin ve "enter" tuşuna basın.
Çıkmak için "ESC" tuşuna basın.