Cumhurbaşkanı Erdoğan MİLGEM 6-7-8 Fırkateynlerin Sac Kesim Törenini Gerçekleştirdi

11.04 2023

MİLGEM İ Sınıfı Sac Kesme Töreni CB Erdoğan

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımı ile, STM-TAİS iş ortaklığında inşa edilecek üç milli fırkateynin sac kesim töreni gerçekleştirilerek, inşa süreci başladı. 

MİLGEM İstif (İ) Sınıfı Projesi kapsamında, STM-TAİS OG İş Ortaklığında inşa edilecek üç adet milli fırkateynlerin (TCG İZMİR, TCG İÇEL ve TCG İZMİT) sac kesim töreni ve TCG ANADOLU gemisinin Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na teslim töreni, 10 Nisan 2023 tarihinde, İstanbul Sedef Tersanesi'nde gerçekleştirildi. Törene, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, TSK Komuta Kademesi, Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, STM Genel Müdürü Özgür Güleryüz ve ilgili davetliler katıldı.

ANADOLU Gemisinin hizmete giriş töreninin ardından, MİLGEM İ Sınıfı'nın 6, 7 ve 8'nci fırkateynlerin sac kesimi, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından yapıldı. MİLGEM İ Sınıfının sözleşme töreni ise 6 Nisan 2023 tarihinde Savunma Sanayii Başkanlığı'nda imzalanmıştı. İmzaların atılmasından dört gün sonra, ilk sac kesimi gerçekleştirilmiş oldu. 

Erdoğan: Dünyada Örneği Yok

Cumhurbaşkanı Erdoğan törende yaptığı konuşmada, MİLGEM istif sınıfı fırkateynlerin altı, yedi ve sekizinci gemilerinin saç kesimlerini de yaparak inşalarına başlandığını söyledi. Yaklaşık 36 ay gibi bir sürede eş zamanlı olarak üç geminin özel tersanede inşa edilerek Deniz Kuvvetlerine tesliminin hedeflenmesinin, dünyada örneği bulunmayan bir proje olduğunun altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Fırkateynlerimizin üzerlerine yerleştirilecek olan silah ve sensör sistemlerinin tümü, yerli ve millî imkânlarla geliştirilmiştir " diye konuştu.

milgem i sınıfı sac kesme töreni

36 ayda 3 fırkateyn

STM - TAİS iş ortaklığında yürütülecek projede, Anadolu, Sedef, ve Sefine tersanelerinin her birinin eş zamanlı olarak bir adet İ sınıfı fırkateyni 36 ayda inşa etmesi planlanıyor. Tüm sensör ve silah sistemi millî olarak geliştirilen İSTİF Sınıfı Fırkateynler millî hava savunma kabiliyetleri ile de donatılacak. İlaveten Baş Top, Helikopter Yakalama Sistemi ve Ana Tahrik Sisteminin muhtelif bileşenleri gibi birçok alanda da millîleştirme faaliyetleri sürdürülecek.

Yakın hava savunma sistemi Gökdeniz, üç boyutlu arama radarı Cenk-S, atış kontrol radarı Akrep, aydınlatma radarı, torpido kovanı, Milli Dikey Atım Sistemi MİDLAS, Hisar-D gibi milli çözümler, üç gemide de yer alacak. Böylelikle gemilerde yer alacak sistem ve alt sistemlerdeki yerlilik oranı da artmış olacak.

İ-Sınıfının ilk gemisi, Türkiye’nin ilk milli fırkateyni TCG İSTANBUL’un ana yüklenici ve tasarımcılığını STM yürütüyor. İstanbul Tersanesi Komutanlığı'nda inşası devam eden İSTANBUL Fırkateyni, Türkiye Cumhuriye'nin 100. kuruluş yıl dönümü olan 2023'te Türk Deniz Kuvvetleri'ne teslim edilecek.

MİLGEM İstif Sınıfı Fırkateyn Özellikleri

Yapısı itibarı ile ADA sınıfı korvetlerden farklı özelliklere sahip olan MİLGEM İ Sınıfı Fırkateyn Projesi, üzerinde taşıyacağı silah elektronik sistemlerin büyük oranda yerli üretim olması sebebiyle, Türk savunma sanayii adına kritik bir önem taşıyor. İ Sınıf Fırkateynler, denizaltı savunma, su üstü ve hava savunma harbi yetenekleri, ileri karakol faaliyetlerinin icrası, keşif, gözetleme, hedef tespit, teşhis, tanıma ve erken ihbar özellikleriyle dikkat çekiyor. ADA sınıfına göre silah sistemlerinde yapılan donanım değişikliği ve ilaveler nedeniyle boyu 10 metre uzatılmış olan ilk milli fırkateynler, 3100 ton desplasman, 113 metre uzunluk ve 14,4 metre genişliğe sahip. MİLGEM İ sınıfı Fırkateyn, ADA sınıfı korvetlerden, hava savunma güdümlü mermiye sahip olma kabiliyeti ile de farklılaşıyor.

Aranacak kelimeyi girin ve "enter" tuşuna basın.
Çıkmak için "ESC" tuşuna basın.