Türk Donanması'na Üç Yeni Milli Fırkateyn Geliyor

06.04 2023

STM I Sinifi Firkateyn Key Visual 1089x611px Twitter

 

MİLGEM Projesi’nin devamı niteliğindeki İSTİF Sınıfı Fırkateynler kapsamında üç yeni fırkateyn için imzalar atıldı. . Fırkateynler üç ayrı özel tersanede eş zamanlı 36 ayda inşa edilip Türk Donanması'nın hizmetine verilecek. 

Türkiye’de ilklere imza atarak öncü ve yenilikçi platformlar geliştiren STM Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret A.Ş., Mavi Vatan'da önemli bir adım daha attı.

Türkiye'nin milli fırkateyn projesi İstif Sınıfı'nın ilk gemisi TCG İSTANBUL'un tasarımcısı ve ana yüklenicisi olan STM, İSTANBUL'a kardeş olacak diğer üç gemi için de TAİS OG ile iş birliğine imza attı. Ankara’da düzenlenen sözleşme töreninde İSTİF Sınıfı Fırkateynler kapsamında üç yeni fırkateynin yapımı için imzalar atıldı.

SSB’de gerçekleşen imza törenine SSB Başkanı İsmail Demir’in yanı sıra STM Genel Müdürü Özgür Güleryüz, Sedef Tersanesi İcra Kurulu Başkanı ve TAİS Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan, Anadolu Tersanesi Yönetim Kurulu Başkanı Süalp Ömer ÜRKMEZ, Sefine Tersanesi Yönetim Kurulu Başkanı Demir Koloğlu ile savunma sektörü temsilcileri katıldı.

T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından yürütülen MİLGEM Projesi kapsamında, üç yeni MİLGEM İstif (İ) Sınıfı Fırkateyn’in yapımı için sözleşme imzaları atıldı. Üç özel tersanede eş zamanlı olarak 36 ayda inşa edilecek olan fırkateynler, Türk Donanması'nın hizmetine sunulacak. MİLGEM Projesi’nin devamı niteliğindeki  6, 7 ve 8’inci gemiler, milli sistemlerle donatılacak. 

Demir: “Yerlilik Oranımız Yüzde 75’lere Ulaştı”

İmza töreninde konuşan SSB Başkanı Demir, projenin önemine değinerek şunları kaydetti:

“Millî olarak geliştirilmiş çok sayıda platform ve savaş sistemlerine sahip gemilerimizin ileri teknoloji kritik sistemlerin ülkemizce geliştirilmesi sayesinde bu alanda yerlilik oranımız yüzde 75’lere ulaştı. Tüm sensör ve silah sistemini milli olarak geliştirdiğimiz MİLGEM İstif (İ) Sınıfı Fırkateyn Projesi’ni de artık milli hava savunma kabiliyetleri ile donatacağız.

Yerlileştirme gayretlerimiz bununla da sınırlı kalmayacak. Örnek olarak Baş Top, Helikopter Yakalama Sistemi, Ana Tahrik Sisteminin muhtelif bileşenleri gibi birçok alanda gayretlerimizi sürdüreceğiz. 3 ayrı tersanede aynı anda inşasına başlayıp 36 ayda tamamlayacağımız fırkateynlerimizin inşasında görev alacak bütün firmalara başarılar diliyorum. Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde Tam Bağımsız Savunma Sanayii hedefimizde kararlıyız. Ülkemiz ve Başkanlığımız özelinde gizliden ya da açıktan uygulanan her türlü kısıtlamamanın bizi daha da güçlendireceğine ve yerlilik oranlarımızın daha üste seviyelere taşınacağına olan inancımın sonsuz olduğunu ifade etmek isterim“

MİLGEM İSTİF SINIFI 6-7-8 Tören SSB-STM

Güleryüz: Tecrübe ve Teknolojilerimizi Milgem 6, 7 ve 8'inci Gemilere Aktaracağız

STM Genel Müdürü Özgür Güleryüz, STM’nin yıllardır askeri gemi dizayn, inşa ve modernizasyon alanlarında yüksek teknoloji odaklı deniz projeleri sağladığını belirterek, şunları söyledi:

"STM olarak, ülkemizin ilk milli korvet projesi MİLGEM’lerde üstlendiğimiz ana alt yüklenicilik görevi ile, gemilerdeki yerlilik oranlarını yerli ekosistemimizle birlikte, yüzde 70’lere kadar çıkarmayı başardık. MİLGEM Korvetlerimiz Mavi Vatan’da başarıyla görevini sürdürürken, ülkemizin ilk milli fırkateyni, MİLGEM İstif (İ) Sınıfı Fırkateyn yani TCG İSTANBUL’un tasarımcısı ve ana yüklenicisi olduk. Silah ve elektronik sistemlerde, azami milli sistemlerle donattığımız TCG İSTANBUL Fırkateyn’imizde hedeflediğimiz yüzde 75 yerlilik oranının üzerine çıkmayı başardık ve gemimizi yüzde 80 yerlilik oranına taşıdık. İstanbul Tersane Komutanlığı’nda inşasına devam ettiğimiz gemimizi, Cumhuriyetimizin 100. yılı olan 2023’te teslim edeceğiz.

İmzaladığımız bu sözleşme ile de TCG İSTANBUL Fırkateynine kardeş olacak; İZMİR, İÇEL ve İZMİT Fırkateyn’lerimiz, STM-TAİS OG iş ortaklığında inşa edilecek. MİLGEM Ada Sınıfı Korvet Projesi, MİLGEM İstif Sınıfı Fırkateynin ilk gemisinin yanı sıra Ukrayna Korvet Projesi ve Pakistan’daki projelerimizden edindiğimiz, askeri gemi inşa tecrübe ve teknolojimizi, MİLGEM 6,7 ve 8’inci gemilere de aktaracağız. Gemilerimizi belirlenen takvim içinde üç ayrı tersanede (Anadolu, Sedef, Sefine) eş zamanlı şekilde, en modern ve milli sistemlerle donatarak, Türk Donanmasına kazandıracağız."

STM Genel Müdürü Özgür Güleryüz MİLGEM Töreni

36 Ayda 3 Fırkateyn Teslim Edilecek

STM ve TAİS iş ortaklığında hayata geçirilecek olan MİLGEM İstif (İ) Sınıfı Fırkateyn Projesi 6,7 ve 8'inci gemiler, Anadolu, Sedef, ve Sefine tersanelerinin her birinde eş zamanlı olarak başlayacak. Böylelikle 36 ay içerisinde 3 fırkateyn Türk Donanmasının hizmetine girmiş olacak. Tüm sensör ve silah sistemi millî olarak geliştirilen İSTİF Sınıfı Fırkateynler millî hava savunma kabiliyetleri ile de donatılacak. İlaveten Baş Top, Helikopter Yakalama Sistemi ve Ana Tahrik Sisteminin muhtelif bileşenleri gibi birçok alanda da millîleştirme faaliyetleri sürdürülecek.

MİLGEM İstif Sınıfı Fırkateyn Özellikleri

Yapısı itibarı ile ADA sınıfı korvetlerden farklı özelliklere sahip olan MİLGEM İ Sınıfı Fırkateyn Projesi, üzerinde taşıyacağı silah elektronik sistemlerin büyük oranda yerli üretim olması sebebiyle, Türk savunma sanayii adına kritik bir önem taşıyor. İ Sınıf Fırkateynler, denizaltı savunma, su üstü ve hava savunma harbi yetenekleri, ileri karakol faaliyetlerinin icrası, keşif, gözetleme, hedef tespit, teşhis, tanıma ve erken ihbar özellikleriyle dikkat çekiyor. ADA sınıfına göre silah sistemlerinde yapılan donanım değişikliği ve ilaveler nedeniyle boyu 10 metre uzatılmış olan ilk milli fırkateynler, 3100 ton desplasman, 113 metre uzunluk ve 14,4 metre genişliğe sahip. MİLGEM İ sınıfı Fırkateyn, ADA sınıfı korvetlerden, hava savunma güdümlü mermiye sahip olma kabiliyeti ile de farklılaşıyor. İ-Sınıfının ilk gemisi, Türkiye’nin ilk milli fırkateyni TCG İSTANBUL’un ana yüklenici ve tasarımcılığını STM yürütüyor. İSTANBUL Fırkateyni 2023 yılında teslim edilecek.

Aranacak kelimeyi girin ve "enter" tuşuna basın.
Çıkmak için "ESC" tuşuna basın.