İNOVASYON YAKLAŞIMIMIZ

Otonomi | Suüstü Platformlar

Teknolojideki hızlı gelişim sayesinde askeri alanda zor ve tehlikeli görevler için yürütülen insansız araç çalışmalarımız hız kazanmakta ve. Dron olarak da bilinen insansız hava araçları uzun zamandır sivil ve askeri amaçlarla kullanılmaktadır. Askeri dronlar günden güne gelişirken, donanma güçleri de dron dünyasına insansız deniz araçlarıyla adım atmıştır.

İnsansız Deniz Araçları (İDA) fikri ilk olarak, 2000 yılında Arleigh Burke sınıfı USS Cole'a (DDG 67) yapılan terör saldırısının bir daha yaşanmaması için planlanan önlemler kapsamında ortaya çıkmıştır. Bu doğrultuda 2014 yılında küçük insansız gemiler test edilerek donanma tarafından hizmete alınmıştır.

Geleceğin deniz savaşlarında, insansız deniz araçları veya gemilerinin önemi hızla artarken, ABD donanması da daha gelişmiş insansız deniz araçları için çalışmalarını hızlandırmaktadır. Denizde mürettebatlı savaş gemilerine eşlik etmek için inşası planlanan orta ve büyük insansız deniz araçları, farklı görev ve pozisyonlarda bulunabileceklerdir. Orta büyüklükteki insansız deniz araçları, tehditleri erken tespit etmek için filonun önünde seyreden keşşaf görevini yaparken, büyük insansız deniz araçlarının ise taarruz özelliklerine sahip olması hedeflenmektedir.

Stm Ida Rd

1. Silahlı İDA:

Asimetrik tehdit yaratan hızlı, uzun menzilli ve vuruş gücüne sahip aynı zamanda arama-kurtarma ve istihbarat toplayabilme özelliklerine sahip bir platform olması öngörülmektedir.

2. Mayın Avlama İDA:

Mayın avlama harekâtı için sualtı tedbir ve silahları taşıyan bir platformdur.

3. Yangın Söndürme İDA:

Yangına dayanıklı A60 çelikten imal edilecek, köpük sistemi ile yangın söndürme kabiliyetlerine sahip, yaklaşık 30 knot sürat ile yangın bölgesine intikal edebilecek bir İDA tasarlanması planlanmaktadır.

Ürünün ilk etapta Türk Deniz Kuvvetleri’nin harekât ihtiyaçları göz önüne alınarak, Kuvvete ait olan savaş gemisi veya destek gemisi gibi suüstü platformları üzerinde konuşlanması ve/ veya sahilde operasyona hazır olarak bulunması ve Türkiye karasuları ile uluslararası sularda seyir yapacak şekilde bir harekât ortamına sahip olması ön görülmektedir. Ürün suüstünde seyir yapacak, yarı otonom ve/ veya otonom olarak kumanda edilebilecektir. Deniz Kuvvetleri ve Sahil Güvenlik Komutanlığı’nın ihtiyaçları ve dünya çapında yapılan trend çalışmaların incelenmesi neticesinde, deniz alanında suüstü insansız araçların iki alanda önem kazanacağı değerlendirilmektedir. Bunlardan ilki üzerinde stabilize bir silah (12.7 veya minigun) bulunduran, asimetrik tehditlerde kullanılması planlanan Silahlı İDA, diğeri ise mayın avlama kabiliyetlerine sahip Mayın Avlama İDA.

Aranacak kelimeyi girin ve "enter" tuşuna basın.
Çıkmak için "ESC" tuşuna basın.